Een woning met zonnedakpannen: ook iets voor jou?

De zonnedakpan (ook wel: zonnepan) is een dakpan en een zonnepaneel in één. Het is een zonnepaneel in de vorm van een dakpan. Zonnedakpannen worden niet – zoals bij standaard zonnepanelen wel het geval is – óp de dakpannen geplaatst, maar het zíjn de dakpannen.

Deze vorm van zonnepanelen is iets duurder dan standaard panelen. Maar je hebt dan wel meteen nieuwe dakpannen. Volgens installateur Marijn de Bel van Marbel BV zijn zonnepannen ongeveer 30% duurder dan gewone panelen. “Deze vergelijking geldt voor het zonnesysteem”, licht De Bel toe. “De prijs voor de dakpannen zijn dan niet meegerekend, maar die betaal je bij panelen ook apart. De terugverdientijd is afhankelijk van de hoeveelheid vermogen die wordt toegepast, maar hij ligt ergens tussen de 11-14 jaar.”

Zonnedakpannen hebben meer dakruimte nodig

Daarnaast hebben zonnedakpannen meer dakruimte nodig voor hetzelfde opwekkingsvermogen. Je kunt namelijk niet de gehele dakpan voorzien van zonnecellen. Een vierkante meter met zonnedakpannen heeft een capaciteit van ongeveer 110 WP. Een vierkante meter met gangbare zonnepanelen heeft een capaciteit van ongeveer 150WP. Afhankelijk van het dak heb je ongeveer 25% meer ruimte nodig. Als je een dak hebt met veel hoeken of schuine lijnen, dan kunnen zonnepannen beter uitgevuld worden over het gehele dak. Hierdoor wordt het verschil kleiner.

De zonnedakpannen zijn verkrijgbaar in vele vormen, kleuren en maten. Sinds de marktintroductie aan het begin van dit jaar komen er langzamerhand steeds meer huizen bij waar ze op liggen. Omroep Zeeland berichtte bijvoorbeeld over het eerste Zeeuwse dak met zonnedakpannen. Maar waarschijnlijk volgen er snel meer, want het regent aanvragen voor offertes bij aannemer Marijn de Bel, die de speciale pannen op het dak in Yerseke heeft gelegd.

De gebruikte zonnedakpan in Yerseke bestaat voor tachtig procent uit natuurlijk materiaal en is volledig recyclebaar. De dakpan ziet eruit als een gewone dakpan, maar heeft een zonnepaneel van silicium. Twee kabels aan de achterzijde sluiten de pan aan op een systeem dat het zonlicht omzet in energie.

Over de schrijver

15 gedachten over “Een woning met zonnedakpannen: ook iets voor jou?”

  1. Pingback: Zo gebruiken we zonne-energie in de toekomst

Reacties zijn gesloten.