Still uit Youtube-film Duurzaam Ondernemen

Still uit Youtube-film Duurzaam Ondernemen

Het bijvoeglijk naamwoord ‘fossiele’ roept in bijna elke samenstelling beelden op van een lang vergane tijd. Versteende resten, voer voor archeologen. Behalve in combinatie met het woord ‘brandstof’, want fossiele brandstof is springlevend. Onze hele economie draait er op. Aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool, we zijn er aan verslaafd.

Maar weinig mensen hadden dan ook verwacht dat alle 195 landen die deelnamen aan de klimaatconferentie in Parijs hun handtekening zouden zetten onder een klimaatverdrag dat het einde zou inluiden van het tijdperk van ‘fossiele brandstof’. Maar dat is wel gebeurd. Zelfs de namen van leiders uit oliestaten zoals Saudi-Arabië staan er onder.

“Het akkoord betekent de facto het einde van de fossiele economie”, zegt Maurits Groen, nummer één in de Duurzame Top 100. “Dat gebeurt natuurlijk niet direct, het proces duurt nog wel even. Maar je ziet al wel dat er iets aan de hand is. Vier van de vijf grootste kolenbedrijven ter wereld zijn failliet of staan op de rand van een faillissement. Hun beurswaarde was al behoorlijk gekelderd en na het akkoord in Parijs zijn ze nog verder gedaald. De business case van kolen is passé.”

Ook volgens Piet Sprengers, hoofd duurzaamheidsbeleid & -onderzoek bij de ASN Bank, die de onderhandelingen op de voet volgde, geeft het klimaatakkoord een duidelijk signaal af dat het einde van fossiele energie in zicht is. Een blik op de koersen van grote kolenbedrijven onderstreept deze waarneming. De aandelenprijs voor vier van de grootste kolenbedrijven ter wereld samen is na het akkoord bijvoorbeeld lager dan de prijs voor één aandeel First Solar, een internationale producent van zonnepanelen.

“Laatst zag ik iemand die een T-shirt droeg met de tekst: ‚A solar spill is called ‚a sunny day’. Dat vat de essentie samen.” Maurits Groen vertelt verder over de grote zakelijke kansen van het klimaatakkoord op Voor de Wereld van Morgen.