Dit vonden wij de meest inspirerende filmpjes van 2016

In het jaaroverzicht van de NOS kwamen er een hoop verdrietige momenten voorbij. Gelukkig gebeurden er ook veel mooie dingen in 2016. Het leek ons daarom wel fijn om een aantal filmpjes te delen van inspirerende momenten en hoopvolle ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Zo waren er bijvoorbeeld allerlei duurzame helden die met de meest slimme uitvindingen kwamen, timmerden verschillende pioniers ijverig aan nieuwe woonvormen en was er een stel bejaarden die de wereld enthousiast opfleurden met graffiti. In de onderstaande filmpjes zie je een aantal van onze favoriete ontwikkelingen, initiatieven en momenten uit 2016.

Samen kleuren op een gitzwarte dag
Na de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 kwamen er veel mensen samen op het Beursplein. Op dit plein werden bloemen gelegd en kaarsjes gebrand. Bovendien schreven een heleboel mensen troostende en positieve boodschappen op de grond met stoepkrijt. Een jongedame in het filmpje hier boven vat het volgens ons mooi samen: “Ik denk dat het belangrijk is om te blijven geloven in elkaar en dat we elkaar lief hebben.”

Vluchtelingen helpen met een workshop
De jonge makers van Back2Work gaven dit jaar een hoop workshops aan vluchtelingen. Tijdens deze workshops transformeerden zij kapotte boten tot handige draagtassen. Didi Aaslund: “ We willen graag kennis overdragen en de potentie van een situatie inzien i.p.v. alleen de problematiek. Het zijn natuurlijk allemaal mensen met vaardigheden die ons ook dingen kunnen leren. Op die manier willen we graag naar de wereld kijken.”

Eenzaamheid bestrijden met persoonlijke post
In 2016 leerden wij het prachtinitiatief Omapost kennen. Zij willen eenzaamheid onder ouderen bestrijden. Dat doen ze door middel van een écht kaartje dat mensen vanaf hun telefoon naar een oudere kunnen versturen. Voor de mensen die geen opa of oma meer hebben is adopteer-een-oma in het leven geroepen. Daarmee kan je via de app een onbekende oudere die op hun lijst staat een kaartje sturen met jou gegevens. Zo kan diegene contact met jou opnemen.

Bejaarden die de buurt opfleuren
In Portugal werden dit jaar een hoop grijze buurten opgefrist door een reeks kleurrijke graffiti schilderingen. Deze prachtige kunstwerken kwamen niet van jonge makers maar van een stel coole oma’s waar je ‘u’ tegen zegt. Deze oude dametjes waren het zat om gestereotypeerd te worden: straatkunst is immers voor jong en oud. Gewapend met kleine handtasjes en grote spuitbussen trokken ze door de straten van Lissabon, een spoor van versiering achter zich latend. Verder ontdekten we vorige week ook een andere gave oma die in Berlijn swastika’s overspuit met hartjes en smileys. Hoe gaaf is dat?

Bouw je eigen plastic werkplaats
Precious Plastic heeft een gave missie: om iedereen in elk hoekje van de wereld te laten weten dat zij hun eigen lokale plastic werkplaats kunnen beginnen. De afgelopen twee jaar hebben ze hard gewerkt aan een gratis pakket met handige machines, bouwplannen en instructievideos waarmee je je eigen plastic werkplaats kunt openen. Zo willen ze iedereen stimuleren om te gaan recyclen.

De huizen van de toekomst
Het afgelopen jaar hebben we verschillende mensen gevolgd tijdens de bouw van hun bijzondere woning. Zo interviewden we mensen uit de VS over hun eigen drijvende eiland, schreven we over de installatie van de eerste Sustainer Home Modular en bewonderden we o.a. de Tiny TIM en de Heijmans One op Fabcity. Verder volgden we Marjolein Jonker met veel plezier tijdens de ontwikkeling en de bouw van haar tiny house. Omdat we erg blij worden van al deze nieuwe en duurzame woonvormen vonden we dat het filmpje hier boven zeker niet mocht ontbreken.
De NS gaat reizen op de wind!
Tot slot zijn er natuurlijk ook allerlei hoopvolle ontwikkelingen geweest op het gebied van duurzame energie. Zo kwam Nederland met de wereldprimeur om stroom op te wekken met ramen, kwam We Drive Solar met deelauto’s op zonne-energie en bracht de President-directeur van de NS op de valreep nog dit gave nieuws naar buiten:

Over de schrijver