Inspirerende initiatieven: Hoffice

Foto: Amrit Daniel Forss
Foto: Amrit Daniel Forss

Inspirerende initiatieven is de nieuwe hetkanWel-rubriek over mensen die met bijzondere projecten bezig zijn. Van gezellige ontmoetingsplekken tot repair café’s, van guerrilla gardening tot groene festivals. Daarnaast belichten we mensen die aan de weg timmeren: onderweg met een fris idee of op weg naar een nieuwe samenwerking. Soms zijn het frisse initiatieven die nét zijn begonnen, soms zijn het projecten waar je al al eerder van hebt gehoord. Één ding hebben al deze initiatiefnemers gemeen: ze hebben allemaal de wens om de wereld een stukje mooier te maken. Vandaag belichten we Christofer Gradin Franzen van Hoffice.
Stel je voor: je hebt net je ontbijt op en de bel gaat. Een paar vrienden staan op de stoep en je laat ze binnen. Iedereen zet zijn of haar laptop op een tafel en samen rek en strek je een kwartiertje terwijl je je doelen voor de dag stelt. Iedereen gaat twee keer 45 minuten voor zichzelf werken en twee keer 15 minuten samen rekken en strekken. Na afloop dekken jullie samen de tafel en lunch je maar liefst een uur lang terwijl iedereen praat over zijn werk, dromen en inspiratie. Eenmaal uitgegeten werkt iedereen de rest van de middag door met elke drie kwartier een beweegpauze, waarna je de dag op een afgesproken tijdstip afsluit met een klein feestje. Onder het genot van een drankje vier je je voortgang. Na afloop ruim je samen op, gaan je vrienden naar huis en begin je je avond. Dit klinkt misschien als een vreemd experiment, maar wereldwijd zijn er al een boel mensen die volgens deze methode werken. We vroegen Christofer Gradin Franzen naar zijn inspirerende initiatief: Hoffice.

Wat is jouw achtergrond?

Ik heb economie gestudeerd aan de universiteit in Stockholm. Ik ben daarna een bedrijf in Ierland gestart en spaarde ondertussen hard voor een andere droom: een bedrijfje rondom eco-toerisme. Ik wilde graag onderzoek doen en toen ik op Google ‘micro economie’ en ‘Boeddhisme’ invoerde kwam ik uit bij de Sarvodaya beweging in Sri Lanka. Deze beweging is de grootste hulporganisatie in Sri Lanka en is gebaseerd op Boeddhistische principes en de ideeën van Mahatma Gandhi. Ik reisde af naar Sri Lanka maar doordat de burgeroorlog uitbrak heb ik helaas nooit een project kunnen opzetten. Wel heb ik veel kunnen helpen en leren bij sociale projecten. Het meest waardevolle wat ik daar heb geleerd is de filosofie van Shramadana beweging, wat zoveel als ‘gift economy’ betekent. Dit is de fundatie geweest voor Hoffice.
Foto: Amrit Daniel Forss
Foto: Amrit Daniel Forss

Wat houdt gift economie in?
Gift economie is het geven van goederen en diensten als giften in plaats van verkopen of verhuren. Doordat mensen met elkaar delen houdt je geld buiten de deur. Alles komt aan op vriendelijkheid, gulheid en wederzijdse waardering. Als een gemeenschap dit begrijpt dan groeit het sociale kapitaal, dat geeft mensen kracht en vertrouwen.
Deze gift economie heb je toegepast in jouw initiatief Hoffice, wil je daar wat meer over vertellen?
Hoffice is een netwerk met het doel om geweldige gratis werkplekken te creëren, en daarmee mensen te helpen om hun dromen te realiseren. Door nieuwe verbindingen te leggen en nieuwe werkwijzen te testen motiveren en inspireren deelnemers elkaar.
Hoe werkt het precies?
Op onze site is een kaart te vinden met Hoffices over de hele wereld. Je kunt er contact zoeken met de eigenaar van een werkplek, of er bijvoorbeeld zelf eentje openen. De werkplekken zijn gratis, en we gebruiken daarvoor de plek die overdag vaak het minst gebruik wordt: onze huizen. Dit blijkt namelijk een hele mooie werkplek te zijn als je hem omtovert tot kantoor. We geven tips om de dag te structureren, zodat iedereen er zoveel mogelijk inspiratie uit kan halen. Tips die we geven zijn bijvoorbeeld om samen over je werk te praten, om zo nu en dan samen een leuke pauze in te lassen, te eten en natuurlijk te werken. Verder stimuleren we mensen om aan het eind van de dag hun voortgang te vieren.
Waar komt het idee van Hoffice vandaan?
Johline Zand en ik zijn al lange tijd vrienden en we waren beide op zoek naar een leuke werkplek. We verlangden naar een plek waar meer steun van anderen was dan op de meeste co-werkplekken. We realiseerden ook dat onze huizen prachtige plekken waren die veel te weinig werden gebruikt, omdat we overdag op werk zaten, maar om nou de hele dag alleen thuis te werken voelde ook niet gezellig en gezond. Wij zijn toen de eerste Hoffice groep gestart om eens uit te testen hoe het is om thuis te werken met een klein groepje vrienden. Vanaf daar is het gegroeid.
Foto: Hoffice
Foto: Hoffice

Wil je iets over dat proces vertellen?
Ik vond het leuk om manieren te bedenken om onze werkplek nog krachtiger en gezelliger te maken. Ik starte een onderzoek om er achter te komen welke methoden voor het meeste werkplezier zorgden en de potentie van de groep te benutten. Na een paar testmethoden kwamen we uit bij de methode die nu in de meeste Hoffices wordt gebruikt. Uiteraard zijn we nog wel bezig om nog meer methodes uit te testen zodat we zoveel mogelijk mensen een positieve ervaring kunnen geven met thuiswerken.
Verdien je geld met dit project, en waarom wel of niet?
Hoffice is een non-profit project en er zit geen geld in. Iedereen die deel neemt doet dit vrijwillig, of je nou een ruimte deelt of een lekkere lunch, ondersteunend praatje of iets ander moois.
Wat voor advies zou je mensen geven die ook wel een werkplek willen openen via Hoffice?
Begin klein, maak plezier, en nodig mensen uit die waarderen wat jij doet en je steunen. Op deze manier kan iedereen iets delen en geven en heb je een gezonde gift economy werkplek.
Wat zijn je toekomstplannen en dromen voor Hoffice?
Ik hoop eigenlijk dat er heel veel verschillende dromen voor dit project zijn. Ik voel me namelijk niet de eigenaar van Hoffice. Iedereen die ideeën heeft om om het concept mooier te maken mag daarbij helpen. Ik hoop dat Hoffice zich ontwikkelt tot een bekende werkvorm waarin mensen energie krijgen om de wereld een stukje mooier te maken.
Meer weten over Hoffice? Klik dan hier voor de site of Facebook pagina.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Hoffice en gemaakt door Amrit Daniel Forss
Foto: Amrit Daniel Forss
Foto: Amrit Daniel Forss

Over de schrijver

4 gedachten over “Inspirerende initiatieven: Hoffice”

  1. Geweldig idee! Ik woon in het buitenland en geef thuis Nederlandse les aan kinderen. Normaal gaat het zo dat de ouders hun kind brengen en na een uur hun kind weer komen ophalen, dit tegen een financiële vergoeding. De kinderen willen vaak nog langer blijven en soms doen we dat ook en gaan we tenslotte ergens wat eten en drinken. Vriendschappen ontstaan zo ook onder de volwassenen.
    Door dit inspirerende artikel bedenk ik nu dat de ouders kosteloos hun kind mogen komen brengen en in tussentijd wellicht mijn was mogen strijken of een lekkere maaltijd voor de kinderen en de volwassenen kunnen maken!
    De bijeenkomst zal dan langer duren, de kinderen zullen dolgelukkig zijn en tevens de Nederlandse taal meer beoefenen. Het doel wordt zo dubbel bereikt!
    Bedankt, ik ga het idee voorstellen!
    Henriette

  2. Hallo,
    Wat een mooi initiatief. Als “aanhanger” van Gandhi spreekt me dit zeer aan. Maar er kwam wel direct een “maar”. Ik ben 67 Kan nog heel enthousiast worden van dit soort dingen maar ja die leeftijd he. Doordenkend daarover denk ik ook weer: maakt geen bal uit.
    Heel veel succes. Ik ga jullie site nu bestuderen en wie weet.
    Hartelijke groet

Reacties zijn gesloten.