Op dit moment wonen er in Nederland ongeveer 800.000 vegetariërs. Dat is 5% van de bevolking. Dit aantal blijft elk jaar stijgen, daarnaast neemt het aantal mensen toe dat af en toe vegetarisch eet. Als het aan Jaap Korteweg ligt wordt iedereen vegetarisch. Samen met chef-kok Paul Bom en conceptmaker Niko Koffeman en een toegewijd team werkt hij aan een ideaal: de vleesliefhebbers te laten proeven dat ze niks hoeven te missen als ze stoppen met vlees eten.

“Ons doel is om het dier uit de voedselketen te halen door plantaardige alternatieven te bieden die even lekker smaken, of zelfs nog beter”, aldus Evelien van de Glind, die verantwoordelijk is voor de marketing en communicatie van De Vegetarische Slager. Samen met haar collega’s dromen ze er van om de grootste slager van de wereld te worden, en dat zou ze nog best eens kunnen lukken.

Tienduizenden kadavers

Jaap Korteweg groeide op tussen de koeien en akkerbouw op een boerderij. Toen in 1998 de gekke koeien-ziekte en de varkenspest heersten werd er een beroep gedaan op hem: zijn koelhuizen dienden als de opslagplek voor tienduizenden kadavers. Nadat hij getuige was van deze ramp overwoog hij om runderen te gaan houden op een diervriendelijke en biologische manier. Dat leek hem wel een mooi idee, tot de dag dat ook deze dieren naar de slacht zouden moeten. Tegelijkertijd besefte hij zich ook dat het eten van vlees niet alleen slecht is voor dieren, maar ook een negatieve impact heeft op andere vlakken zoals het milieu en het klimaat.

De Vegetarische Slager haalde binnen korte tijd miljoenen op met een crowdfund campagne. Lees verder wat hij hiermee gaat doen op Voor de Wereld van Morgen.