Foto: Elga hybride warmtepomp

Foto: Elga hybride warmtepomp

Nu zonnepanelen op steeds meer daken van Nederland opduiken, staat de volgende energie-innovatie te trappelen voor de Nederlandse deur: de warmtepomp. Volgens Greenchoice neemt de belangstelling hiervoor met de dag toe.

De energieleverancier noemt de warmtepomp de absolute verkooptopper bij de Warmehuizendagen eind 2015. Het wordt daarmee, na zonnepanelen en isolatie, de volgende logische stap op weg naar een energiezuinige woning. Met een warmtepomp kan een huishouden direct zo’n 25% energie besparen.

Evert den Boer, CEO Greenchoice: “Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk het is om baas te zijn over je eigen energie, in je eigen huis. Dat juichen wij toe, want zo besparen we energie en geld. Om uiteindelijk je rekening lager te krijgen, niet door cashbacks of mooie gadgets, maar gewoon voor altijd omdat je zelf zuiniger bent gaan leven.”

Warmtepomp is een omgekeerde koelkast
Een warmtepomp is een duurzaam energiesysteem dat onbenutte warmte uit de omgeving omzet in warmte die wel benut kan worden. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld warmte uit de bodem omzetten in warmte die via het cv-systeem gebruikt kan worden. Het principe is te vergelijken met een koelkast; de warmte wordt uit de koelkast gehaald en afgegeven in de ruimte waarin de koelkast staat. De warmte uit lucht, water of aarde wordt via een warmtewisselaar- op basis van elektriciteit- naar de waterpomp gevoerd. Daarin zit een vloeibaar koudemiddel dat de warmte opneemt en verdampt. Vervolgens zorgt een tweede warmtewisselaar ervoor dat de warmte, die inmiddels samengeperst is, in het verwarmingssysteem terecht komt.

Een warmtepompinstallatie is vooral geschikt voor goed geïsoleerde huizen; anders moet de warmtebron zo groot zijn, dat de kosten van de investering niet meer opwegen tegen de opbrengsten.

Subsidie op warmtepompen
Het ministerie van Economische Zaken verstrekt subsidie bij de aanschaf van warmtepompen. Wil je hiervoor in aanmerking komen? Dan moet je voldoen aan deze subsidievoorwaarden.

De subsidie is vanaf 1 januari beschikbaar. Sindsdien is er al 523 keer een beroep op gedaan. Installateurs en leveranciers hebben het zo druk dat ze extra mensen moeten aannemen om de vraag aan te kunnen.

Op BNR.nl zegt Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft dat het financiële voordeel van de warmtepomp voor een belangrijk deel zit in de belastingen. “Op dit moment is de energiebelasting op elektriciteit verlaagd en die op gas is verhoogd.”

Op een warmtepomp wordt maximaal enkele duizenden euro’s subsidie gegeven. In sommige gevallen wordt 40 procent van de aankoopprijs vergoed. De warmtepomp is inmiddels ook omarmd door grote bedrijven als Eneco en Nefit.

Overigens stelt expert De Brouwer van Evanston Consulting dat een warmtepomp die draait op grijze stroom geen wezenlijke bijdrage levert aan de gewenste CO2-emissiereductie in vergelijking met aardgas, behalve als de woning met zonnepanelen is uitgerust. Zijn advies is daarom: als je een warmtepomp in huis wilt hebben voor woningverwarming en warm tapwater, zorg dan dat je échte groene stroom inkoopt zonder CO2-emissies, en geen sjoemelstroom.