Theun VellingaOnze vleesconsumptie draagt flink bij aan de opwarming en uitbuiting van de aarde. Volgens de populaire documentaire Cowspiracy moeten we onze vleesproductie daarom snel en stevig terugbrengen. „Eigenlijk is de enige conclusie dat we deze planeet enkel nog kunnen redden als we bijna ‘ultiem drastisch’ onze vleesconsumptie reduceren”, zegt filmofiel.nl in een recensie. Zelfs fanatieke vleeseters willen veganist worden na het zien van Cowspiracy.

Maar is de wereld echt alleen te redden als we allemaal alleen nog plantaardig eten? We vroegen dit aan Theun Vellinga, onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, gespecialiseerd in landbouwsystemen, dierlijke productiesystemen en klimaatverandering. Als Vellinga de vraag hoort, zegt hij onomwonden: „Ga maar op het dak zitten!” Daarna begint hij te lachen.

“Stoppen met vlees eten is niet de hele oplossing, alleen een stukje van de oplossing. Echt een stukje, niet een heel groot stuk. We hebben in het Westen inderdaad een consumptiepatroon dat niet vol te houden is, maar dat zit niet alleen in vlees. Wereldwijd is de veeteelt verantwoordelijk voor ongeveer 15% van de totale emissies van CO2-uitstoot. 85% van de emissies wordt dus veroorzaakt door andere consumptiezaken. Ook op die vlakken moet ook veel gebeuren. Denk aan vliegen, auto rijden, energieverbruik en alle andere dingen die we kopen.”

Nuance in plaats van karikatuur

Volgens Vellinga schetst Cowspiracy een te eenzijdig beeld van de milieu-impact door vleeseters. “Wat mij opvalt bij Cowspiracy en bij anderen die stellen dat vlees eten het grote probleem is: ze maken een karikatuur van de discussie. Dat is jammer. Het wordt ook heel erg gebracht in goed en fout. Het lijkt meer op een geloof dan op een rationele overweging om met zorg te consumeren.”

Vellinga somt op Voor de Wereld van Morgen drie zaken op die in het debat volgens hem te veel onderbelicht blijven. Ook legt hij uit hoe we duurzaam vlees kunnen blijven eten.