Foto: Energie-U

Foto: Energie-U

(Gastbijdrage van Rianne Bakker-Mansvelder) Sinds kort is er elke zaterdag in de centrale bibliotheek aan de Oudegracht een inloopspreekuur over energie en milieu. Vrijwilligers van het netwerk van EnergieAmbassadeurs (www.energieambassadeursutrecht.nl) geven advies over allerlei zaken, van zonnepanelen via stadsverwarming tot oude koelkasten. Ook kan je apparaten lenen die met energiebesparing te maken hebben.??

Initiatiefnemer en EnergieAmbassadeur Bouke van der Spoel vertelt: ‘Bij de meeste mensen is de centrale verwarming niet goed ingeregeld. En dat is zonde, want dat kan je in principe zelf. Je kan hier een CV-inregelkit lenen waar precies in staat hoe je dat moet doen, inclusief alles wat je daarbij nodig hebt. En dat kan fors schelen in de stookkosten.’??

‘Het mooie is dat dit initiatief uiteindelijk uit de stad zelf afkomstig is. Vorig jaar heeft de gemeente 200 willekeurige Utrechters gevraagd om een plan te maken om Utrecht helemaal duurzaam te maken. Veel mensen hadden maar een vaag idee hoeveel energie hun elektrische apparaten verbruiken. Met een verbruiksmeter kan je dat meten, maar zo’n ding schaf je niet zomaar aan. In het plan staat dus dat je verbruiksmeters moet kunnen lenen. En dat doen wij nu.

‘??Duurzaamheid is hot tegenwoordig. Er was natuurlijk het wereldwijde klimaatverdrag en ook de plannen met windmolens zijn regelmatig in het nieuws. Maar ook in Utrecht bruist het.

??Bouke van der Spoel: ‘Veel mensen weten niet wat voor initiatieven er allemaal in de stad zijn. Wat je ook wil doen, er zijn altijd wel andere mensen mee bezig. Mensen zijn vaak verbaasd wat er allemaal al gebeurt.’??

De bespaarbieb staat elke zaterdag van 14:00 tot 16:00 in de centrale bibliotheek, op de eerste etage.

Rianne Bakker-Mansvelder is EnergieAmbassadeur bij Energie-U.