Een huis dat weinig tot geen energiekosten met zich meebrengt. Dat willen we toch allemaal? Je denkt misschien dat zoiets heel duur is, maar een energieneutraal huis hoeft helemaal niet duur te zijn. Bovendien kent energieneutraal wonen nog heel veel meer voordelen. Maar hoe breng je het in de praktijk? hetkanwel is op onderzoek uitgegaan en vertelt je in 7 minuten hoe duur een energieneutraal huis is, waar je subsidie kunt krijgen en hoe je een huis energieneutraal maakt. Je vindt ook een paar hele inspirerende voorbeelden! 

Wat is een energieneutraal huis?

Een woning die energieneutraal is heeft geen of zeer lage energiekosten. In zo’n milieuvriendelijk huis tocht het niet, is het gelijkmatig warm en is er een continue aanvoer van verse lucht. De energie die je verbruikt, wek je ook zelf op. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, windenergie of biogas. De technologie om zelf energie op te wekken ontwikkelt zich snel, waardoor er steeds meer mogelijkheden zijn om energieneutraal te wonen.

Andere kenmerken van een energieneutraal huis zijn:

 • Goede isolatie van het dak, de muren en de vloer
 • Een ventilatiesysteem
 • Zonnepanelen
 • Meetapparatuur waarmee je kan zien wat je opwekt en verbruikt
 • Een warmtepomp of zonneboiler
 • Driedubbel glas

Voorbeeld van een energieneutraal huis: PopUp House

De architecten van Multiple Studio ontwikkelden een PopUp House dat je helemaal uit elkaar kunt halen en geheel kunt hergebruiken. Een verwarming is overbodig door het gebruik van unieke isolatieblokken. Volgens de Dutch Design Studio is het bouwsysteem kinderlijk eenvoudig. De woning bestaat uit een houten frame, een plaatmaterialen houten vloer, isolatieblokken en alles wordt bij elkaar gehouden met behulp van houtschroeven.

Alle blokken en platen worden direct op de juiste maat besteld. Je hoeft het huis op de bouwplaats alleen nog in elkaar te zetten met een boormachine. Als je wilt, kun je een Pop-up House bovendien zo bouwen dat hij voldoet aan de zeer strenge energie standaardeisen van Passivhaus. Dat wil zeggen dat het huis dan volledig energieneutraal is. Het huis staat in zijn geheel uiterlijk binnen twee weken. Je hebt dan 130 vierkante meter energiezuinig woonoppervlak. 

De bedenkers van PopUp House zijn momenteel een energieneutraal huis aan het bouwen in Frankrijk. Binnenkort begint de bouw van het eerste PopUp House in Nederland. De redactie van hetkanwel zit daar met haar neus bovenop. Meer informatie volgt binnenkort!

(Tekst gaat door onder video)

Energieke inspiratie

Steeds meer mensen verdiepen zich in de wereld van energieneutraal wonen. En dat is maar goed ook, want alle voorbeelden zijn stuk voor stuk inspirerend. De online platformen Huis vol Energie en Ons Huis Verdient Het verzamelen Nederlandse voorbeelden. Je kunt woningen bekijken die al volledig energieneutraal zijn en huizen die nog middenin de transitie zitten. Je leest ook welke maatregelen eigenaren hebben gemaakt en wat hun ervaringen zijn. Neem voor nog meer tips ook een kijkje op Ervaringen met energie

Het Vriendenerf laat ook zien dat energieneutraal wonen heel goed kan. Hier wonen vijftigplussers (van 57-75 jaar oud) in een eigen energieneutraal huis. Ze kunnen elkaar een beetje helpen, mocht dat nodig zijn. 

Huidig huis energieneutraal maken

Je hoeft natuurlijk niet een compleet nieuw energieneutraal huis aan te schaffen. Je kunt ook een heleboel aanpassingen doen aan het huis waarin je nu woont.

 1. De meest logische volgorde van je huis energieneutraal maken is: eerst goed isoleren en dan je verwarmingssysteem aanpassen.
 2. Je kunt je huis laten inpakken met prefab-onderdelen. Als jouw huis energielabel E, F of G heeft, is het aantrekkelijk om in één keer het hele huis te isoleren. Het gaat snel en is relatief goedkoop. Er zijn verschillende soorten isolatiewaarden (Rc-waarde).
 3. Bedenk voordat je begint met isoleren welk verwarmingssysteem je graag wilt hebben. Dan kun je tijdens het isoleren meteen de juiste leidingen laten aanleggen. Voor het milieu is een warmtepomp met lage temperatuurverwarming de beste keuze.
 4. Kies voor de meest zuinige apparaten (met energielabel A+++) en LED-verlichting.
 5. Reken uit hoeveel energie je nodig hebt, dan weet je ook hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.
 6. Denk ook na over het laten zetten van HR++ glas of triple glas. Daarmee blijft de warmte in huis.
 7. Investeer in een neveldouche om water te besparen, (hier vind je een overzicht). Deze douche verbruikt 4,5 tot 5 liter per minuut, dat is 30% minder dan een waterbesparende douchekop en 50% minder dan een normale douchekop.
 8. Informeer eens naar verschillende manieren waarop je water kunt verwarmen. Het bedrijf Nerdalize heeft een server-verwarming ontwikkeld die je kunt aansluiten op een boiler. In de server-verwarming zitten krachtige servers die je normaal gesproken in een datacenter tegenkomt. Als deze servers gaan rekenen, worden ze heel warm. Door die warmte kun je douchen of je handen wassen met warm water.

Kosten huidig huis verbouwen

Een huis volledig energieneutraal maken is prijzig. Het hangt natuurlijk af van de grootte van het huis en het bouwjaar. Voorbeeld: voor een woning uit de jaren 80 met een woonoppervlakte van 125 vierkante meter moet je rekening houden met 80.000 euro (als je al het werk uitbesteedt). De grootste kostenpost is de warmtepomp.

Huur je een woning? Ook dan kun je streven naar energieneutraal. Veel woningcoöperaties verdiepen zich in dit thema en krijgen subsidie om energieneutraal wonen mogelijk te maken. Informeer eens bij jouw coöperatie naar de mogelijkheden.

Energieneutraal huis bouwen

Je kunt er ook voor kiezen om een energieneutraal huis te laten bouwen, bijvoorbeeld met behulp van PopUp House. Maar je komt ook een heel eind met een nieuwbouwwoning. De bedoeling is dat alle nieuwbouwhuizen in 2020 energieneutraal gebouwd worden. Bij net nieuw gebouwde huizen wordt al rekening gehouden met deze doelstelling.

Subsidies

Omdat de overheid energieneutraal wonen toejuicht, kun je verschillende subsidies aanvragen als je de boel energieneutraal wilt maken. Je kunt een subsidie aanvragen voor de aanschaf van onder meer een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel en een pelletkachel. Tot eind 2017 is in totaal 90 miljoen euro beschikbaar gesteld. Je moet eerst een apparaat kopen en laten installeren, voordat je een aanvraag kunt doen.

De Energiesubsidiewijzer kan je helpen bij het aanvragen van een subsidie. Als je je woonplaats invult krijg je een overzicht van welke subsidies er voor jou beschikbaar zijn, zie je de voorwaarden waaraan je moet voldoen en vind je meer bruikbare informatie.

Zou jij in een energieneutraal huis willen wonen?

Verder lezen?

Heb je weleens van zonnedakpannen gehoord? Dit zijn zonnepanelen en dakpannen in één. Deze vorm van zonnepanelen is iets duurder dan standaard panelen, maar dan heb je wel meteen nieuwe dakpannen. Lees hier meer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links –