Afbeelding: Mikkel Oestergaard and DanChurchAid
Onlangs opende er een wel heel bijzondere supermarkt in Kopenhagen: WeFood. In deze supermarkt verkopen ze brood, fruit, groenten, zuivel, vlees en allerlei andere producten die je mag verwachten in een supermarkt. Het grote verschil zit hem in een klein detail: de vervaldatum. Van alle producten is die namelijk (bijna) verstreken. Deze nieuwe no-waste formule klinkt wellicht niet erg appetijtelijk, maar vaak kan je die producten nog prima eten. Het is dan ook erg zonde dat deze producten vaak de prullenbak in verdwijnen. De initiatiefnemers van de eerste no-waste supermarkt besloten om deze items in de schappen te leggen voor een zacht prijsje. Zo hopen ze niet alleen voedselverspilling tegen te gaan, maar ook honger. De prijzen in deze ‘super-supermarkt’ liggen maar liefst 30 tot 50% lager dan andere supermarkten in de stad.

700.000 ton
Dat is de hoeveelheid voedsel die jaarlijks wordt weggegooid in Denemarken. Een schrikbarend hoog getal dat in schril contrast staat met de 795 miljoen mensen die wereldwijd dagelijks honger lijden. Bovendien kost het verwerken van dat Deense voedselafval wel 1,5 miljard euro per jaar. De Deense minister van Voedsel en Milieu, Eva Kjer Hansen zei hier over dat het belachelijk was dat er zoveel goed voedsel wordt weggegooid: “Het is slecht voor het milieu en het is weggegooid geld.” De missie van WeFood is om er voor te zorgen dat er jaarlijks minder voedsel de afvalbak in verdwijnt, en dat arme mensen ook een voedzame maaltijd op tafel kunnen zetten.

Vrijwilligers
WeFood is ontstaan vanuit succesvolle crowdfunding-acties en samenwerkingen met grote en kleine Deense boerderijen en bedrijven. Samen helpen zij WeFood aan de perfecte etenswaren en producten. De winkel wordt gerund door vrijwilligers, en de opbrengst gaat naar DanChurchAid, een organisatie die honger bestrijd in de armste landen ter wereld. Als de winkel goed loopt zullen er de komende tijd meer vestigingen worden geopend door heel Denemarken.

Een mooie beweging
De afgelopen tijd hebben er meer landen stappen gezet om voedselverspilling tegen te gaan. Zo heeft de bekende Britse retailer Marks & Spencer beloofd om 20% minder voedsel te verspillen in 2020 en overschotten te doneren aan lokale goede doelen en voedselbanken. Frankrijk kwam onlangs met het verbod om onverkocht voedsel weg te gooien, en dwong winkels om overgebleven voedsel aan goede doelen en voedselbanken te doneren. In 2014 kwam één van de grootste supermarkten van Frankrijk, Intermarché, met een campagne om ‘lelijke’ groenten en fruit in hun winkels te verkopen en zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding: Mikkel Oestergaard and DanChurchAid
Voedselverspilling in Nederland
In Nederland kunnen we er ook wat van: jaarlijks gooien we voor zo’n 2,5 miljard euro aan voedsel weg. Dat is meer dan 150 euro per persoon, ofwel zo’n 50 kilo. Daar komt nog eens 2,5 miljard euro bovenop dat door producenten, tussenhandels, horeca en supermarkten wordt verspild. De producten die we het meest weggooien zijn: melk en melkproducten, brood, groenten, fruit,
sauzen, oliën en vetten. Gelukkig zijn er ook in Nederland een aantal inspirerende initiatieven die voedselverspilling tegengaan:

Kromkommer
Te krom, te dik, te klein, te veel, te gek! Wist je dat zo’n 5 tot 10% van alle groente en fruit in Nederland wordt weggegooid vanwege hun ‘uiterlijk’ of door overproductie. Dat is toch krom? Kromkommer brengt deze vreemde groente (en fruit) weer terug op je bord. Van heerlijke courgettesoep tot bietensoep, van koele lentesoep tot warme tomatensoep: ze zijn ‘verkromt’ lekker! Klik hier voor de site van Kromkommer.

Damn Food Waste
Damn Food Waste is een coalitie van partijen die aandacht vragen voor het wereldwijde probleem van voedselverspilling. Zij doen dit door megalunches te organiseren waarbij mensen gratis kunnen smullen van een maaltijd bereid met voedsel dat gered is van de vuilnisbak. Daarnaast verzamelt Damn Food Waste allerlei tips om voedselverspilling tegen te gaan. Die delen ze niet alleen met burgers en consumenten, maar ook met boeren, horeca, onderwijs, politici en bedrijven. Klik hier om meer te lezen over Damn Food Waste.

Instock
Bij Instock koken de chefs heerlijke maaltijden met producten die normaal gesproken het bord niet halen. Deze producten worden iedere ochtend opgehaald met hun elektrische food rescue car. Daardoor is het altijd weer een verassing wat je kunt eten in hun restaurant. Meer weten over Instock? Klik dan hier voor hun website.

Guerilla Kitchen Amsterdam
Bij Guerilla Kitchen Amsterdam kookt een grote groep enthousiaste vrijwilligers de meest smakelijke maaltijden voor iedereen die ze wil proeven. De ingrediënten voor deze maaltijden worden verzameld bij bedrijven die het anders weggooien. Soms met een mooie overeenkomst, soms stiekem in het holst van de nacht door in hun containers te duiken. Ze delen recepten, wekelijkse maaltijden, gratis supermarkten, kookworkshops of spontane guerilla acties in de publieke ruimte. Klik hier voor meer info over Guerilla Kitchen Amsterdam.

De Krat
We zijn er samen aan gewend geraakt dat we op het gebied van eten eigenlijk alles altijd en overal kunnen krijgen: aardbeien in de winter, boerenkool in de zomer. We zijn het contact met de seizoenen en lokale boeren kwijtgeraakt, en dat vinden de initiatiefnemers van De Krat jammer. Waarom zouden we allerlei producten laten invliegen buiten het seizoen terwijl er in Nederland zoveel moois te krijgen is? De missie van De Krat is om deze mooie producten beschikbaar te maken voor een breed publiek, en daarmee te bouwen aan een betere en duurzamere wereld. Ben je nieuwsgierig hoe ze dat doen? Klik dan hier om meer over ze te lezen.

Koken met restjes
Met dit super leuke keukenboek hoef je nooit meer iets weg te gooien. Daisy Scholte bedacht de meest gemakkelijke en smakelijke receptjes die je van jouw restjes kunt maken. Het boek bevat 500 tips, prachtige illustraties en heerlijke receptjes die je in een handomdraai op tafel zet.
Klik hier om meer te lezen over Koken met restjes.

Afbeelding: Afbeelding: Mikkel Oestergaard and DanChurchAid
Wij zijn benieuwd of we een supermarkt als WeFood binnenkort ook in Nederland kunnen vinden, en wat voor producten we daar dan kunnen verwachten, of het voor iedereen toegankelijk is en wat het eigenlijk betekent voor de reguliere supermarkten.

Ben jij betrokken bij een soortgelijk initiatief of heb je een goed idee om voedselvoorspelling tegen te gaan? Dan horen we daar graag meer over. Je kunt ons mailen via redactie@hetkanwel.net o.v.v. tip voedselverspilling.

Meer weten over WeFood? Klik dan hier voor de site, of bekijk het filmpjes hier onder. Benieuwd naar tips hoe je zelf voedselverspilling kunt tegengaan? Klik dan hier voor een stuk dat Kiki Mossink daar voor hetkanWel over schreef.

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Mikkel Oestergaard en DanChurchAid