Grote klusdag in Arnhem. Foto: Gerda van der Burgt


Grote klusdag in Arnhem. Foto: Gerda van der Burgt
Afgelopen jaar hebben 43.093 mensen asiel aangevraagd in Nederland. Het grootste deel komt uit Syrië (18.677 personen) en Eritrea (7.359 personen). In deze periode reisden 13.845 mensen na om herenigd te worden met hun familielid. Alleen al in oktober zochten bijna 10.000 mensen bescherming in Nederland. Gelukkig is er met deze groei ook een groei ontstaan in initiatieven die iets positiefs willen betekenen voor deze mensen.

“Het is hartverwarmend om tussen alle negatieve reacties ook veel positieve geluiden te horen”, zegt Annemiek Bots van VluchtelingenWerk Nederland. “Er is een groeiende groep mensen die vluchtelingen welkom wil heten en wil helpen. Ze schreeuwen misschien wat minder hard dan de tegenhangers: maar ze zijn er gelukkig wel.”

13.000 frisse vrijwilligers

De afgelopen maanden melden steeds meer mensen zich aan bij VluchtelingenWerk Nederland. Annemiek Bots: “Sinds september hebben ruim 13.000 vrijwilligers zich aangemeld via onze site! En vergis je niet: we vragen best wel wat van ze. Ze moeten minimaal twee dagdelen per week beschikbaar te zijn. Dat is een flinke hap tijd, toch is er genoeg animo. We krijgen vaak te horen dat mensen zó graag iets bij willen dragen. Dat is super! Wel kost het veel tijd om vrijwilligers en hun vaardigheden te matchen met de plekken waar ze nodig zijn. Daar zijn we druk mee bezig.”

Een super idee van Vrij Nederland: het Doe-het-zelf-vluchtelingenhandboek met tips van andere vluchtelingen

“Wat we ook zien is dat vluchtelingen die al langer in Nederland zijn zich aanmelden om te helpen”, vervolgt Bots enthousiast. “Zij zijn natuurlijk zelf ervaringsdeskundigen. Vrij Nederland maakte een Doe-het-zelf-vluchtelingenhandboek met tips van andere vluchtelingen. Zo worden vluchtelingen geholpen om hun weg te vinden door mensen die hen zijn voor gegaan. Dat is zo’n goed idee! Je kunt het boek online vinden in het Engels, Nederland en Arabisch.”

Deze inspirerend initiatieven zorgen voor integratie en participatie: lees verder op Voor de Wereld van Morgen.