Gewildgroei(zelfst. naamw.) Planten die uit zichzelf terecht zijn gekomen op een plaats waar men hen wenst. De heren van Gewildgroei zijn er van overtuigd: onkruid bestaat niet. Hun missie? Mensen anders laten denken over wat we onkruid noemen. Want eigenlijk is het best gek dat de gemeente aan de ene kant geld uit geeft om groen weg te halen, en aan de andere kant geld investeert in groen aanleggen. We vroegen Bennie Meek en Vincent Wittenberg om wat meer te vertellen over hun groene toekomstplannen.

Wat is jullie achtergrond?
Bennie en ik zijn allebei sociaal ruimtelijk ontwerpers en reageren gevraagd en ongevraagd op onze omgeving. We zijn voor het eerst gaan samenwerken tijdens onze studie ‘man and public space’ aan de Design Academy in Eindhoven. In 2006 richtten wij samen met mede-studenten atelier- en projectruimte VERS op. Dat kwam voort uit de behoefte die wij hadden om buiten de schoolmuren aan de slag te gaan. VERS was het eerste social design collectief in Eindhoven (de term social design bestond toen nog niet).

Jullie zijn onderdeel van een bijzondere beweging, willen jullie daar iets meer over vertellen?
Gewildgroei staat voor gewenste spontane vegetatie. Gewildgroei is een reactie op de manier waarop wij omgaan met stadsgroen en stadsnatuur. Op dit moment investeren gemeenten veel geld en tijd in het bestrijden van de planten die het goed doen in de stad en welke onze natuurlijke ecologische partners zijn: spontane vegetatie, oftewel ‘onkruid’.

Tegelijkertijd investeren gemeenten veel geld en tijd in het in leven houden van aangeplant groen. De huidige groenvoorziening werkt tegennatuurlijk. Er is veel minder geld voor groenbeheer dan voorheen en deze maand gaat het verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op verhardingen door gemeenten in. Groen wordt gek genoeg vaak gezien als een kostenpost, dat terwijl het ene na het andere rapport aantoont dat planten belangrijke diensten verlenen en dus juist een waarde hebben. Wij stellen voor om niet langer tegen de natuur in te werken, maar met de natuur mee te werken.

Onkruid bestaat niet; Het is de context die bepaalt of een plant als onkruid wordt gezien of niet. Gewildgroei werkt aan de context. Wij zijn steeds bezig met het opnieuw kaderen van spontane vegetatie, wij proberen invloed uit te oefenen op het ontwerp van groen in de stad, maar vooral ook ook op het denken over spontane vegetatie. De introductie van het woord gewildgroei is daar een goed voorbeeld van.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor Gewildgroei?
Het project komt voort uit Bennie’s afstudeerproject Living Pavement. Bennie heeft toen een onderzoek gedaan naar de verschillende typen groen Eindhoven. Het groen dat hij tijdens wandelingen door de stad tegenkwam deelde hij, aan de hand van wie er gebruik maakt van het groen en wie er voor betaald, in categorieën in. Hij raakte gefascineerd door het groen waar niemand voor betaald en waar eigenlijk ook geen gebruik van wordt gemaakt. Na zijn afstuderen is Bennie samen gaan werken met mij en hebben we Living Pavement uitgebouwd tot de Gewildgroei beweging.

Wat is jullie missie?
De groenvoorziening is failliet. Het is tijd voor een plantsoen-revolutie! Wij willen mensen anders laten denken over wat zij nu onkruid noemen. Wij werken aan een mindswitch. Wij willen de noodzakelijke (en onomkeerbare) transitie van stadsgroen naar stadsnatuur in een stroomversnelling brengen.

Afbeelding: Gewildgroei

Afbeelding: Gewildgroei

Jullie hebben ook een mobiele brigade, wat is het verhaal daar achter?
Wij zijn onze eigen gemeentedienst gestart. Wij rijden in precies hetzelfde wagentje waar de plantsoenendienst ook in rijdt. Onze elektrische Spykstaal met een topsnelheid van 15 km/uur doet denken aan een uitvergrote Dinkey Toy. Mensen stoppen en lachen als ze ons aan zien komen rijden. Het wagentje is bedoeld als attractie, om met mensen in contact te komen. De straat verander je niet (alleen) in het gemeentehuis, maar vooral op straat met de mensen die er wonen. Wij kregen dikwijls te horen dat ‘de mensen’ niet op onkruid zitten te wachten. Wij zijn het ‘de mensen’ zelf gaan vragen en kwamen tot de tegenovergestelde conclusie. Als de mensen het willen dan halen we tegels uit de stoep en vervangen die met Gewildgroei tegels.

Wat vormt de grootste uitdaging, en hoe denken jullie die te overwinnen?
Wij krijgen steeds meer erkenning voor onze ideeën en ook steun van partijen als de overheid. Wij zijn door Nelie Kroes gekozen als één van de tien Radicale Vernieuwers van 2016 en zijn finalist van Challenge Stad van de Toekomst. We worden door partijen als Natuurmonumenten uitgenodigd om mee te denken en te praten over natuur in de stad. Voor ons is het nu vooral heel belangrijk om bij een veel breder publiek bekend te worden en hen de kans te beiden om mee te doen, het zelfs te claimen. Wij willen niets liever dan dat anderen ook met Gewildgroei aan de slag gaan. Alleen dan kunnen we echt impact hebben.

Hoe kunnen mensen helpen?
Gewildgroei is een samenwerking tussen experts uit verschillende disciplines. Wij zoeken steeds meer de samenwerking met mensen die met soortgelijke thema’s bezig zijn. Een beweging overstijgt disciplines en andere hokjes. Het is de bedoeling dat iedereen zich kan aansluiten, kan participeren. Heb je een idee voor een samenwerking, of wil je graag zelf aan de slag met Gewildgroei in jouw buurt, neem dan contact met ons op!

Binnen nu en 3 maanden zullen onze tegels te koop zijn. Wij zijn nu bezig met het ontwerp van gewildgroei locaties in Rotterdam en Amsterdam. En straks kan iedereen één of meerdere tegels lichten en daar zelf Gewildgroei tegels voor in de plaats leggen. Je kunt ons volgen op Facebook, Twitter en Instagram. Verder kun je ons helpen door gebruik te maken van het woord Gewildgroei, alleen dan maakt het kans op een plekje in het woordenboek!

Afbeelding: Gewildgroei

Afbeelding: Gewildgroei

Hoe ziet Gewildgroei er over 10 jaar uit?
Het zou heel mooi zijn als Gewildgroei geen project meer zou zijn, maar een logische en breed geaccepteerde manier van omgaan met natuur in de stad. Wij zijn ook al contacten aan het leggen in het buitenland, met partijen in Londen, Zwitserland en New York. Wanted weeds heeft potentie in heel veel steden ter wereld, waar een vergelijkbaar klimaat heerst en vergelijkbare vegetatie groeit.

Meer weten over Gewildgroei? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. Wil je meer mooie kiekjes zien van Gewildgroei? Klik dan hier voor de fotofeed.

Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Gewildgroei