Als elektrisch rijden doorzet, zullen we deze Tesla Model S vaker in het straatbeeld zien. Foto: Mariordo59, Flickr

Tesla, een emissie-vrije auto. Foto: Mariordo59, Flickr

Gisteren riep de Tweede Kamer de overheid op om te zorgen dat in 2025 alleen nog emissieloze auto’s worden verkocht. Minister Kamp en de VVD-fractie vonden dit compleet onrealistisch. En eerlijk gezegd is het ook moeilijk voorstelbaar dat over tien jaar alleen nog elektrische auto’s de showroom verlaten. Maar dat is precies het punt met technologische ontwikkelingen: ze zijn vaak moeilijk voorstelbaar, omdat ze eerst altijd langzamer gaan dan iedereen verwachtte en daarna sneller dan iedereen kon dromen. Gaan we zo’n groeicurve ook zien bij elektrisch rijden?

Op zijn blog heeft hoogleraar Automotive Technologie, Maarten Steinbuch, de benodigde groei doorgerekend. Als we het streven van de Tweede Kamer willen halen, dan moeten in 2025 alle 400.000 nieuw verkochte auto’s emissieloos zijn. Volgens hem halen we dat, als er vanaf 2018 elke maand 3% meer stekkerauto’s verkocht worden. Dit komt neer op 43% groei per jaar, zoals je kunt zien in de tabel hieronder. Een ambitieus scenario.

Groei emissieloze auto's als Kamer zijn zin krijgt. Bron: Blog Maarten Steinbuch.

Groei emissieloze auto’s als Kamer zijn zin krijgt. Bron: Blog Maarten Steinbuch.Professor Steinbuch verwacht in dit scenario voor 2016 en 2017 nog een beperkte groei van volledig elektrische auto’s (FEV) en een sterke terugval van Plug-in Hybrides (PHEV) als gevolg van de veranderde fiscale bijtelling. Vanaf 2018 voorziet hij echter een systeemsprong naar grotere aantallen e-auto’s, vanwege het verschijnen van elektrische modellen die meer dan 300 kilometer op één ‘tank’ kunnen rijden, de gunstige bijtelling en de tweedehands markt van PHEV’s.

De vraag is natuurlijk of we een dergelijk groeitempo waar kunnen maken. Veel hangt af van de mate waarin elektrische auto’s een ‘object of desire’ worden. In dat opzicht is de verkoop van luxe voertuigen in de Verenigde Staten veelzeggend: terwijl Tesla Model S met 51% groeit in een jaar, daar dalen alle vlaggenschepen van de fossiele autobranche, zoals de BMW 6, Audi A7 en Mercedes S-klasse. Het fossiele verlies, is de winst van het elektrische Tesla, want het totaal aantal verkochte auto’s in deze prijsklasse blijft ongeveer gelijk.

Ook marktkenner en ondernemer Robin Berg van het Utrechtse LomboxNet is behoorlijk optimistisch. Hij haalde vorig jaar de wereldpers met een netwerk van slimme laadpalen, dat de komende jaren groeit van een aantal van 20 naar 1000 in de regio Utrecht. Hij ziet op meer plaatsen in de wereld hoge ambities voor stekkerauto’s.

Ook andere landen kiezen voor emissieloze auto’s

Robin Berg: “In Noorwegen is zelfs een verbod op wagens met CO2-uitstoot ingesteld vanaf 2025. Dat land heeft weliswaar minder inwoners, maar de uitdaging is vergelijkbaar. En wat zeg je van China? In Beijing moet de helft van alle auto’s dit jaar al elektrisch zijn.”

Hij is ook niet onder de indruk van het dreigement van de VVD dat je fossiele auto onverkoopbaar wordt. Robin Berg: “Dat is ook zonder deze motie al het geval. Als je alle rapporten over klimaatverandering serieus neemt, dan is elk grammetje CO2 dat je nog wilt uitstoten er nu eigenlijk al één te veel. En als rijk land zijn wij in staat om als eerste te stoppen met CO2-uitstoot en voor nieuwe technologieën te kiezen.”

Emissieloze auto’s zijn een geweldige economische kans

Als we er voor kiezen om voorop te lopen bij de transitie naar emissieloos verkeer, dan kan ons land daar flink van profiteren. Robin Berg verwacht dat CO2-vrije economieën in de nabije toekomst sterk zullen groeien. Landen die CO2 blijven uitstoten krijgen het juist moeilijker.

“Nederland is altijd goed geweest in aanvoelen waar het naar toe gaat”, legt Robin Berg uit. “En nu gaat het hier naar toe. We kunnen vervolgens kiezen: de markt stimuleren zoals Noorwegen, of wachten tot andere landen elektrisch rijden veel goedkoper hebben gemaakt. Maar dan verliezen wij wel onze koppositie. Bedenk dat Nederland veel interessanter is dan bijvoorbeeld Noorwegen als proeftuin voor grote autolanden. We liggen naast Duitsland en vlakbij Frankrijk. We lopen bovendien voorop in de ontwikkeling van elektrische mobiliteit. Zo zit ik morgen bij Tesla om ons slimme laadnetwerk onder de aandacht te brengen.”

Volgens Robin Berg is de omslag die de Tweede Kamer wenst dus haalbaar. “We hoeven alleen nog een beetje te investeren in de infrastructuur, en te zorgen dat elektrische auto’s ook voor Jan Modaal toegankelijk zijn. Dat kan door het fiscaal aantrekkelijk te maken en aankooppremies te verstrekken. Dat is bovendien geen uniek beleid, het gebeurt al in België, Noorwegen en Duitsland.”