Tegenstroom in de Haarlemmermeer. Foto: Ymere.

Tegenstroom in de Haarlemmermeer. Foto: Ymere.In de Haarlemmermeer plaatste het lokale energiebedrijf Tegenstroom al bij ruim 1000 huishoudens zonnepanelen op de daken van woningcorporatie Ymere. Dit gaat nu ook gebeuren in de regio’s Amsterdam, Haarlem, Almere en Weesp. Via een zogenaamde ESCO (Energy Service Company) worden de komende jaren minimaal 8.500 woningdaken van zonnepanelen voorzien.

Huurder bespaart € 60,- per jaar
Ymere wil goede en betaalbare woningen leveren aan mensen met een bescheiden inkomen. Het verduurzamen van woningen draagt hier nu aan bij. Door samen te werken met zogenamde ‘dakpartners’ kan Ymere haar huurders kosteloos zonnepanelen aanbieden. Huurders besparen hierdoor op hun energiekosten.

Aanbod via webshop
De dakpartners beheren de daken van de woningen en hebben hierdoor precies in beeld waar de zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Op basis van een inventarisatie worden per wijk zonnepanelen aan de huurders aangeboden. Via een webshop, “Woningverbetering op Maat”, kunnen huurders zelf kiezen om gebruik te maken van dit aanbod. Ymere benadert de eerste huurders in het najaar van 2016. De komende maanden worden gebruikt om overeenstemming te bereiken met financiers en te komen tot een definitieve overeenkomst.

Uitstoot CO² neemt af
Huurders krijgen niet alleen een financieel voordeel als ze kiezen voor zonnepanelen, maar ze dragen ook bij aan een beter milieu. Het opwekken van zonne-energie vermindert tenslotte de CO²-uitstoot per woning. Bovendien levert het plaatsen van zonnepanelen Ymere ook een energielabelstap voor elke woning op.

Lees ook:

Hoeveel stroom levert een zonnepaneel?