Richard de Leth over De Schijf van Vijf

Richard de Leth (links) over De Schijf van VijfDe nieuwe Schijf van Vijf die onlangs werd gepresenteerd, riep veel reacties op. Wat mag je eigenlijk nog wel eten? Ook voor mensen met een biologische en duurzame leefstijl roept het advies van de Gezondheidsraad vragen op. Is roomboter nu wel of geen goed idee? Ekoplaza wil mensen met een gezonde en duurzame leefstijl helpen bij het maken van de juiste keuzes. De biologische supermarkt vroeg daarom Richard de Leth, auteur van het boek OERsterk, naar zijn advies over de Schijf van Vijf.

De schrijver ziet in De Schijf een goede basis, maar bepaalde producten kun je vervangen door natuurlijke varianten die voedzamer zijn. Hij stelt dat overgewicht, diabetes en spijsverteringsproblemen welvaartsziekten zijn als gevolg van onder meer voedingsarme leefstijlen. “Als je eet zoals de natuur het bedoeld heeft, kost het je lichaam minder energie om alle slechte stoffen te verwerken en worden goede stoffen beter opgenomen”, vertelt Richard de Leth, die ervan overtuigd is dat je met pure ‘oerproducten’ een bourgondisch maar gezond leven kan leiden.

Hij geeft de volgende vijf adviezen:

1. Groenten en fruit
Kies voor groenten en fruit van het seizoen en bij voorkeur zo lokaal mogelijk. Dit betekent niet alleen dat het milieu minder belast wordt, het is bovendien betaalbaarder en voedzamer.

2. Smeer en bereidingsvetten
Richard de Leth adviseert roomboter in plaats van margarine. Het productieproces van margarine bestaat uit vele bewerkingen met even zo veel ingrediënten. Roomboter bestaat puur uit roomboter en bevat inderdaad verzadigd vet, maar ook dat heeft ons lichaam een beetje nodig.

3. Vis, gevogelte, ei en noten
Calcium is een belangrijke voedingsstof, maar een dagelijkse dosis calcium kan beter uit andere producten dan melk gehaald worden, zoals broccoli, noten, kool, bladgroenten en eieren. Bedenk dat de mens het enige zoogdier is dat na de zoogperiode nog melk drinkt, en dan nog ook eens ‘geleende’ zuivel. Melk is bovendien niet gezond voor elk.
Vis, gevogelte, noten en eieren zijn gezonde producten die we ook in de oertijd al aten en waar ons lichaam aan gewend is. Eet deze producten wel zo puur en onbewerkt mogelijk.

4. Brood en graanproducten
Je krijgt geen gebreksziekten als je geen brood eet. Brood is nu de belangrijkste bron van jodium, maar oorspronkelijk haalden we jodium uit zeegroenten en witvis. Zeegroenten zijn de vergeten superfoods.

5. Dranken
Drink meer water en kruidenthee. Kruiden en specerijen zijn de medicijnen van de natuur. De keuze uit tientallen biologische kruidentheeën is enorm. Ook hier is variatie aan te raden. Vermijd frisdranken en vruchtensappen. En proost op zijn tijd met een biologisch glas rode wijn. Biologische rode wijn bevat onder andere resveratrol, en heeft positieve gezondheidsvoordelen. Niet-biologische wijn heeft deze effecten niet, en bevat helaas ook resten van pesticiden. Koester je gezondheid en drink meer water en kruidenthee. En geniet ontspannen van één glas biologische rode wijn per dag.

Misschien wel het belangrijkste: zorg voor variatie
De grootste uitdaging in het Nederlandse voedingspatroon ziet de Leth in het gebrek aan variatie. Een gemiddeld voedingspatroon is meestal te eenzijdig. Brood of yoghurt bij het ontbijt, brood bij de lunch en aardappelen bij het avondeten. De centrale regel op voedingsgebied is: als de mens van alles een beetje eet, is alles mensvoeding. “Maar de huidige mens eet van een beetje alles. En dit vergroot de kans op voedingsovergevoeligheden en tekorten aan essentiële mineralen en vitamines”, aldus De Leth.

Lees ook:

Gezond met kruidenthee: pepermunt, kamille en hibiscus