Irene Ubeda en Martijn Wenting timmerden de afgelopen tijd aan een tiny house voor twee. Het paleisje op wielen is ondertussen af en bevat alles wat ze nodig hebben. We vroegen ze naar hun achtergrond, toekomstdromen en samenwonen in een tiny house.

Wat is jullie achtergrond?

Wij hebben elkaar leren kennen op Bonaire. Irene was daar aan het kitesurfen en ik werkte er als wakeboard instructeur. Reizen is echt een passie voor ons. We zijn samen een jaar naar Australië gegaan, waar we rondreisden in een busje. Eenmaal terug in Nederland hebben we geprobeerd een “normaal” leven op te starten in een huurhuis. Irene werkte op kantoor in Haarlem, ik in een sufshop in Amsterdam. We liepen er al snel tegenaan dat we teveel geld en tijd kwijt waren met werken, en er amper tijd over bleef voor onze passie.

Ondertussen hebben jullie daar iets aan veranderd, willen jullie daar iets meer over vertellen?
In de winter van 2012 hebben we de knoop doorgehakt. We verhuisden naar een caravan en zegden onze banen op. Beide begonnen we als instructeurs op het strand. 8 maanden per jaar werken we hard. In de winter gaan we 4 maanden op reis. Dit leek er veel meer op! Inmiddels 3 jaar later hebben wij onze winterreis een keer overgeslagen. Ons spaargeld hebben we in een tiny house gestopt. Veel mensen hebben het over down-sizen als ze het over een klein huisje hebben, maar voor ons is dit juist een upgrade vanuit een caravan.

Wat trekt jullie zo aan klein wonen?
Wij zijn natuurliefhebbers in hart en nieren. We zijn het liefst de hele dag buiten, ook in de winter! In een gewoon huis zit je tussen dikke muren en gaat de kachel al gauw aan. In een tiny house of caravan leef je meer buiten en voel je je meer één met de natuur. Je kosten zijn laag, je hebt weinig spullen en je hoeft lang niet zoveel tijd te besteden aan het schoonmaken van je huisje. Hierdoor hou je veel meer tijd over voor leuke dingen zoals je hobby’s en passies.

samenwonen in een tiny house

Afbeelding: Tiny House Holland

Hoe is het traject tot nu toe verlopen?
De hele winter hebben wij hard geklust. Natuurlijk waren er wel eens tegenslagen, maar het geeft zoveel energie als je je huisje beetje bij beetje ziet groeien. Inmiddels is het huisje af en zijn we er apetrots op!!

Welke rol speelt duurzaamheid?
Wij willen natuurlijk dat ons huisje een heel leven mee gaat! Daarom gebruiken we zo veel mogelijk natuurlijke materialen, en proberen we onze ecologische voetdruk klein te houden. Ons huisje bestaat bijna helemaal uit Red Cedar dit is een hele duurzame houtsoort. Verder hebben we een compost toilet waar je geen druppel water bij gebruikt. Al onze stroom komt van zonnepanelen af en als ons afvalwater loopt door een helofytenfilter.

Waar komt het huisje te staan?
Het eerste seizoen komt het op onze oude vertrouwde camping de Klepperstee in Ouddorp te staan. Natuurlijk zouden we graag een mooi plekje in de natuur willen dus als iemand (Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat etc.) een mooie plekje weet voor een rustig en netjes stel dan horen wij het graag!

15 vierkante meter is (in Nederland) erg weinig ruimte voor twee personen, hoe gaan jullie daar mee om?
Wij zijn allebei erg makkelijk en zijn redelijk klein van formaat. Als je allebei een beetje water bij de wijn doet is er een boel mogelijk! Ons eerste “koophuis” was een busje in Australië, dat was voor ons de perfecte relatie test!

Wat voor tips zouden jullie andere mensen geven die kleiner willen wonen?
Het is een cliché maar ga je hart achterna en neem niet zomaar genoegen met minder. Als je echt iets wilt bereiken, stap uit je comfort zone en ga ervoor!

Hoe denken en hopen jullie dat de toekomst van (klein) wonen er uit zal zien?
Wij hopen dat klein wonen wereldwijd een standaard wordt. Het zou mooi zijn als we de alsmaar consumerende maatschappij niet blijven voeden. Volgens ons gaat het niet om de auto’s en je luxe huis, maar om de kleine dingen in het leven.

Meer weten over Martijn en Irene? Klik dan hier voor hun site.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Tiny House Holland