De Gezonde Stad en De Groene Grachten hebben de handen ineen geslagen voor een prachtige missie: zoveel mogelijk daken groen kleuren. Dat gaan ze niet allemaal zelf doen, maar met jouw hulp. Rooftop Revolution is namelijk een platform waarop je dakprojecten kunt realiseren met anderen. Zo maken we Nederlandse steden samen een beetje groener.

Het gras bij de buren
Je kent ze waarschijnlijk wel: van die daktuinen waar mensen samen hun liefde voor groen ‘bedrijven.’ Een plek midden in de stad waar je van beneden nooit kunt vermoeden hoe fijn het daar boven is. Waar het grauwe dak overwoekerd is door mini moestuintjes, rollende bloemperken en bijenstallen. Waar je biologische drankjes kunt drinken, bij het ochtendkrieken yoga kunt doen en vanaf een luie stoel kunt genieten van een wonderschoon uitzicht. Een plek waar je het liefst de hele zomer je tent zou willen neerzetten als het kon, of waar je dan op z’n minst bij om de hoek woont. Een plek waarvan je stiekem wenste dat je het zelf bedacht en gerealiseerd had. Gelukkig kan dat nu!

De bloemetjes buiten zetten
De mensen van Rooftop Revolution dromen er van om nieuwe natuurgebieden te maken middenin Nederlandse steden. “De kansen liggen op het dak.” aldus initiatiefneemster Suze Gehem. “Nog geen 1% van alle daken is nu groen. Wist je bijvoorbeeld dat er alleen al in Amsterdam 12km2 onbenut plat dak is? Dat is 25 keer het Vondelpark! Met Rooftop Revolution kunnen we daar verandering in brengen.” Rooftop Revolution start dit jaar in Amsterdam. De komende jaren zullen daar andere steden gaan bij komen.

Een mooi vooruitzicht. Het vergroenen van daken is namelijk niet alleen heel prachtig, maar heeft ook andere voordelen. Zo reduceert een daktuin CO2, zorgen ze voor meer biodiversiteit en wordt geluid gedempt. Bovendien bufferen daken water, koelen ze de stad en gaat een groen dak wel twee keer langer mee. De hoogste tijd om de bloemetjes buiten te zetten!

Vele handen maken licht werk
Rooftop Revolution mag dan wel starten in Amsterdam, maar je kunt vanuit jouw stad ook al mee doen. Je kunt je project op de site zetten en jouw daktuin bij elkaar crowdsourcen en/of crowdfunden. Bovendien hebben ze een hele handige toolkit gemaakt, vol met handige informatie. Zo kan je samen met buurtbewoners, dakeigenaars, bedrijven, overheden en natuurorganisaties de mooiste groene paradijzen creëeren. Rooftop Revolution organiseert eens per kwartaal een bootcamp, zodat je een mooie start kunt maken met jouw dakproject. Verder hebben ze een helpdesk waar je terecht kunt met al je prangende vragen.

Heb je geen dak maar wil je wel graag iets bijdragen? Dan kan je bijvoorbeeld ook een dak adopteren, of dak-boswachter worden. Wil je eerst eens inspiratie opdoen? Dan kan je via de projectpagina kijken naar de eerste projecten uit Amsterdam.

Het van de daken schreeuwen
Ben je enthousiast geworden en wil je graag mee doen? Lees je dan goed in op de site en spit de toolkit door. Het belangrijkste is dat je staat te trappelen en jouw enthousiasme op andere kunt over brengen. Schreeuw je plannen dus van de daken via social media en buurtbijeenkomsten. Hoe meer mensen van jouw plan weten, hoe groter de kans dat jouw eigen dakproject van de grond komt. Wij hopen van harte dat de daktuinen ons land veroveren, en alle steden er straks net zo geweldig uit zien als op de afbeelding hier boven. Viva la Rooftop Revolution!

Meer weten over Rooftop Revolution? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina of scroll naar beneden voor het informatie filmpje.

Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt, of heb jij al zo’n mooi groen dak? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

De prachtige afbeelding boven is van Rooftop Revolution, gemaakt door Alice Wielinga.