RESCUED! bij de Biga Groep in Zeist

RESCUED! bij de Biga Groep in Zeist

Sinds 1 januari 2015 is de Participatiewet in werking getreden. Deze wet vervangt de Wet Werk en Bijstand, de Wajong en de de Wet Sociale Werkvoorziening. Het doel is dat er in 2026 maar liefst 125.000 extra banen zijn bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking. Deze extra banen zullen bij ‘gewone’ werkgevers zijn, zoals winkels, bedrijven en de overheid. Gemeentes gaan er op toe zien dat iedereen de kans krijgt om mee te draaien. Dit betekent overigens niet dat de sociale werkplaats verdwenen is. Wie op 31 december 2014 een vast contract had, mocht blijven.

In één van de landelijke sociale werkplaatsen zit het kantoor van RESCUED! “De mensen van de sociale werkplaats zijn echt onze collega’s geworden”, vertelt één van de oprichters Hans Peter Vles. “We vinden het geweldig om samen onze producten op de kaart te zetten. We dragen die kant van het verhaal wat minder uit, omdat we het eigenlijk vanzelfsprekend vinden dat we zo werken. Maar misschien is het goed om het toch eens te vertellen.”

Upcycling: From waste to wonderful

Vijf jaar geleden lanceerden Hans Peter Vles en Evelien Preisser RESCUED! Samen redden ze de meest alledaagse items van de stort door ze een fris jasje te geven. Zo wordt een oude augurken-pot bijvoorbeeld getransformeerd tot een wonderschone lamp, en vormen oude reclameposters een nieuw notitieblok. Deze en andere verrassende vondsten worden met liefde in elkaar gezet door mensen van 15 sociale werkplaatsen in Nederland.

“Onze payoff is: from waste to wonderful”, vertelt Hans Peter Vles met een grote glimlach. “We willen uitdragen dat we bewust met spullen en materialen om moeten gaan. RESCUED! gaat daarom in de eerste plaats om hergebruik: om recyclen en upcyclen. Toch vinden we dat het verhaal daar niet stopt. Als je zorgvuldig met materialen omgaat moet je dat doortrekken in alle facetten. Onze eis was dan ook om een werkplek dichtbij huis te vinden. We willen niet dat onze spullen over zee of door de lucht moeten komen. Tot slot vonden we het sociale aspect belangrijk. De samenwerking met een sociale werkplaats voelde daarom als een heel logische stap. Het verhaal klopt van A tot Z.”

Lees verder op VDWVM: een nieuwe werkwijze, wie betaalt dat eigenlijk?