De kansen van de deeleconomie
Pieter van de Glind (rechts op de foto) gelooft dat de deeleconomie de wereld mooier en duurzamer kan maken. In 2012 schreef hij zijn eindscriptie over dit onderwerp. Vier jaar later is hij samen met Harmen Sprang (links op de foto) co-founder van shareNL, initiatiefnemer van Amsterdam Sharing City en deel hij zijn kennis en enthousiasme via lezingen, meetups en een prachtig boek. We vroegen hem naar zijn motivatie, favoriete deelplatformen en de toekomst van de deeleconomie. Klik hier voor het eerste deel van het interview.

Samen met Harmen Sprang heb je shareNL opgericht. Wat doet shareNL?
Onze missie is om met de deeleconomie de wereld duurzamer en mooier te maken. We doen ons uiterste best om daarin onafhankelijk te zijn. We werken samen met overheden, begeleiden en adviseren het bedrijfsleven en werken samen met startups. Zo geven we lezingen en organiseren we meetups voor Amsterdam Sharing City. We zijn constant op zoek naar mogelijkheden om de deeleconomie toe te passen en delen onze kennis. Zo doen we onderzoek naar nieuwe mogelijkheden. We zijn actief op allerlei fronten en verdienen ons geld voornamelijk met advies aan overheden en bedrijven. Daar is ons verdienmodel. Maar onze missie om een zo groot mogelijke impact maken.

Jullie delen jullie eigen kennis in het boek ‘ Share – kansen en uitdagingen van de deeleconomie.’ Voor wie hebben jullie dit boek geschreven?
SHARE is een boek voor iedereen die meer wil weten over de deeleconomie, en wat de deeleconomie kan betekenen voor jou, en voor de organisatie waar je werkt. Het biedt volop handvatten om zelf met de deeleconomie aan de slag te gaan. Er is nu trouwens ook een ander heel leuk boek: Delen doe je zo. Dat is meer een soort delen voor dummies. In ons boek gaat het meer over die platformen en hoe ze in elkaar zitten. We brengen de deeleconomie per markt in kaart en willen de kansen en uitdagingen laten zien.

de kansen van de deeleconomie
Jullie ontwikkelden het ecosysteem van de deeleconomie. Wil je daar iets meer over vertellen?
Het ecosysteem is een beetje de lens waardoor je de deeleconomie kunt bekijken en kansen kunt zien. Er zijn verschillende behoeften en categorieën: zo is er o.a. peer to peer (van persoon tot persoon), maar ook business to peer (bedrijf naar persoon). Dat is volgens ons eigenlijk geen deeleconomie meer, maar wel een slimme manier om er op in te spelen. We hopen dat steeds meer bedrijven, verheden en mensen die ecosysteem gaan begrijpen en de deeleconomie gaan benutten. Er liggen nog zo veel kansen!

Wat voor ontwikkelingen verwacht (en hoop) je in de toekomst te gaan zien?
In de eerste plaats hoop ik dat meer mensen toegang krijgen tot de dingen die ze nodig hebben. Daarbij hoop ik dat er een mooie balans komt tussen efficiëntie en het sociale aspect. Het is natuurlijk hartstikke handig als alles automatisch gaat, maar ik hoop dat het contact altijd in de basis blijft. Ons onderzoek gaat ook over de impact van verschillende keuzes.

Zo hoop ik dat we beter gaan begrijpen wat internet doet met onze levens. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met al je data? Dat gaat ook in de deeleconomie een rol spelen. Internet is steeds meer in onze levens en fysieke ontmoetingen aan het doordringen. Ik denk dat het in de volgende fase een paar stappen verder gaat. Als er straks in al onze dingen een chip en agendafunctie zit wordt alles makkelijker, maar is er ook meer over jou bekend. Nu weten bedrijven wanner jij een foto op social media post of naar een nieuw paar schoenen zoekt, straks weten ze wanneer jij een gat in je muur geboord hebt.

Wat is de schaduwzijde van informatie delen?
Het is heel dubbel: enerzijds wil je optimaal bediend worden, anderzijds wil je niet dat anderen alles van je weten. In de toekomst weet een bedrijf misschien al dat jij zin krijgt in een brownie voor je dat zelf weet. Die brownie wordt dan thuisbezorgd of kan je zelf uitprinten. Aan de ene kant is dat heel prettig, aan de andere kant ben je compleet blootgegeven aan allerlei partijen en overheden.

In China werken ze aan een social media ding dat nu nog heel onschuldig lijkt. Als je daar goed scoort volgens de regels van De Partij in China, kan je bijvoorbeeld makkelijker naar Europa reizen. In 2020 willen ze wetten doorvoeren waar je met een slechte score geen recht meer hebt op een heleboel dingen. Daarbij kijken ze ook naar je vrienden. Het kan dan bijvoorbeeld gebeuren dat vrienden uit je vriendenkring wordt gezet als je je misdraagt. Dat zijn enge dingen.

Ik denk dat mensen op zich te weinig bewust zijn met wat er gebeurt met wat jij online doet. Ik hoop dat dat bewustzijn groeit en we samen manieren vinden om dat op een nette manier te bedienen. Nu ben ik trouwens wel heel ver aan het vooruit kijken hoor! Maar we zijn wel bezig met de invloed die The Internet Of Things en Artificial Intelligence kunnen hebben op de deeleconomie.

Die laatste vraag ging vooral over de schaduwzijde, heb je nog een mooie positieve afsluiter?
Ik geloof dat als je weet waarom je iets doet je veel gelukkiger bent. Een prachtig voorbeeld daarvan is het verhaal van president Kennedy die een NASA basis bezoekt. Tijdens zijn bezoek komt hij een schoonmaker tegen: een grijs mannetje die stevig staat te boenen. Hij geeft Kennedy een hand en zegt: ‘Mister President, I’m putting a man on the moon!’

Dat is het: hij weet dat hij een onderdeel is van een groter geheel dat een man op de maan zet. Zo is alles en iedereen een onderdeel van iets groters. Als je weet waarvoor je je iets doet dan gaat het makkelijker. Zo dragen wij er hopelijk op onze beurt aan bij dat er meer mensen gaan delen, en steeds meer mensen toegang krijgen tot wat zij nodig hebben. Dat is toch fantastisch?

Heb je het eerste deel van het interview gemist? Klik dan hier om het alsnog te lezen.

Meer weten over shareNL? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina, of lees hier alles over hun boek. Op maandag 2 mei is de volgende meetup met het thema ‘ Sharing City.’ Deze meeting is in Pakhuis De Zwijger en gratis bij te wonen. Klik hier voor meer informatie.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van shareNL