Foto: Jenny Lee Silver, Flickr

Foto: Jenny Lee Silver, Flickr

Van de keuken tot de badkamer, van wasmand tot de auto: we gebruiken allerlei was- en schoonmaakmiddelen om ze stralend schoon te krijgen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die wondermiddeltjes die je door de gootsteen, toilet of afvoerput spoelt?

““Het grootste percentage van het afvalwater kunnen we prima zuiveren”, zegt Marlies Verhoeven van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. “Toch kan het gebeuren dat er resten van schoonmaakmiddelen en afvalstoffen in de sloten en kanalen terecht komt. Het kan wel jaren duren voor dat de natuur dat heeft afgebroken. Als je biologische schoonmaakmiddelen gebruikt dan scheelt dat een hoop werk, en dat is bovendien een stuk prettiger voor het milieu.”

2000 olympische zwembaden

Dagelijks produceren we in Nederland maar liefst 116 liter afvalwater per persoon. Dat is ruim 42.000 liter afvalwater per jaar per persoon! Al dat afvalwater stroomt via de gootsteen in afvoerbuizen naar het hoofdriool. Vanaf daar wordt het door rioolgemalen naar één van de ruim 350 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) gepompt. Volgens cijfers van het CBS stond de dagelijkse hoeveelheid gezuiverd water in 2014 gelijk aan de inhoud van wel 2000 olympische zwembaden.

“Er komt zo gigantisch veel water de RWZI binnen dat alle schoonmaakmiddelen enorm verdund worden”, vertelt Marlies Verhoeven. “Zelfs de meest krachtige schoonmaakmiddelen hebben dan zo’n lage concentratie dat ze geen negatief effect op het zuiveringsproces hebben. Chloor kan bijvoorbeeld wel wat zuiverende bacteriën doden, maar we hebben er miljarden. Het kan wél gebeuren dat er een deel van de schoonmaakmiddelen overblijft. Het water wordt namelijk voor 95% gezuiverd voordat het onze installaties verlaat. Het is dan ook geen drinkwater, maar gaat wel de sloten en kanalen in.”

Lees verder op Voor de Wereld van Morgen: tips hoe je zelf de waterkwaliteit kunt verbeteren.