Wikkelhouse

Wikkelhuis – Fiction Factory
Foto en © Yvonne Witte


Wikkelhouse is een designhuis van golfkarton met alles er op en er aan. Dat klinkt misschien wat krakkemikkig, maar deze prachtige woning gaat langer mee dan een nieuwbouwhuis. Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl kan je het huis zelf vormgeven, verplaatsen en inrichten naar jouw wensen. Niet verkeerd voor een huis dat je al kunt kopen vanaf 50.000 euro.

Wikkel-methode
Wikkelhouse wordt gemaakt met een speciaal gepatenteerde methode. Maar liefst 24 lagen golfkarton worden rond een grote mal gewikkeld en aan elkaar geplakt met milieuvriendelijke lijm. Al deze verschillende lagen vormen samen een stevige en isolerende structuur. Na het wikkelrollen wordt het huis beschermd met een soort regenjasje van waterdichte folie. Tot slot wordt het geheel afgewerkt met houten panelen. Je hoeft je niet schuldig te voelen over al dat mooie hout: voor elk Wikkelhouse worden er namelijk een aantal nieuwe bomen aangeplant. Wel zo netjes!

Meegroei-huis
Veel mensen beginnen in een klein appartement en verhuizen door de jaren naar steeds grotere huizen. De bedenker van Wikkelhouse heeft daar iets op gevonden. Door te bouwen met verschillende modules kan je het huis zo klein of groot maken als je zelf wilt. Elke module is 1,2 meter breed en je kunt zoveel modules aan elkaar schuiven als je nodig hebt of mooi vindt. Zo groei je niet meer uit je woning maar groeit je woning mee met jouw behoeften en wensen. Wil je het huis toch verplaatsen? Dat kan. Het huis past namelijk op een trailer en is in één dag op te bouwen.

Duurzame bouw
Voor wie denkt dat karton niet zo lang mee gaat is Wikkelhouse een mooie en welkome verassing. Het is namelijk wel drie keer duurzamer dan traditionele bouw en voldoet aan de criteria voor zowel permanente als tijdelijke huisvesting. De levensduur is ook niet mis: een Wikkelhouse gaat minstens 50 jaar mee. Alle materialen en modules zijn recyclebaar dus het huis kan volledig worden hergebruikt. Tot slot weegt het huis maar 6.000 kilo waardoor er geen fundering nodig is. Je kunt het huis dus relatief makkelijk verplaatsen.

Wikkelhuis - Fiction Factory foto en © Yvonne Witte

Wikkelhuis – Fiction Factory
foto en © Yvonne Witte

De makers
De uitvinder van dit bijzondere huis is Rene Snel. Hij bedacht en ontwierp de machine die Wikkelhouse ‘in elkaar draait.’ Het enige dat knap lastig werd om te maken met karton, was het blok voor de keuken, toilet en douche. Dat kon natuurlijk moeilijk van karton worden gemaakt. Rick Buchter studeerde afgelopen jaar af aan de HvA Bouwkunde met een slimme oplossing: hij ontwierp een compartiment van gerecycled hout en multiplex waar alles duurzaam en stevig in zat. De rest van de binnenkant van de woning is gefabriceerd door de mensen van Fiction Factory: van de prachtige vloeren tot het plafond,van de muren tot de meubels: alles is met liefde gemaakt door échte vakmensen.

De toekomst
Wij zijn benieuwd waar we deze wonderschone woning allemaal gaan zien in de toekomst. Wie weet kan je over een paar jaar wel in zo’n huis intrekken op een mooie plek, en zo nu en dan van locatie ruilen met iemand die ook mobiel woont. Deze nieuwe woonvorm biedt in ieder geval een heel nieuw speelveld aan mogelijkheden, en we kijken er naar uit om te zien hoe dat zich verder gaat ontwikkelen.

Wil je meer weten over Wikkelhouse? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina, of bekijk de video onderaan de pagina.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van © Yvonne Witte/Wikkelhouse