Foto: onderdelenexpert.nl

Foto: onderdelenexpert.nl

Het is begrijpelijk dat de auto voor veel mensen een verleidelijk vervoermiddel is. Op de fiets kun je met een nat pak bij een afspraak komen. De trein brengt je bijna nooit precies op de plaats waar je zijn moet (tenzij je op een station afspreekt). Daar staat tegenover dat auto’s niet heel milieuvriendelijk zijn, al kun je wel groene winst boeken. Door zuinig te rijden, de auto goed te onderhouden en je auto te delen. Zo rijd je nog een stuk goedkoper ook.

Bewust autorijden: goed onderhoud

Een goed onderhouden auto is minder schadelijk voor het milieu. Volgens Milieu Centraal verbruikt je auto minder brandstof en verspreidt minder schadelijke uitlaatgassen. Bovendien gaat een goed onderhouden auto langer mee, wat weer grondstoffen en energie scheelt voor een nieuwe. Dus waarom zou je een hele nieuwe auto kopen als je maar enkele onderdelen hoeft te vervangen, bijvoorbeeld via deze site? Als je trouwens bezuinigt op onderhoudsbeurten loop je het risico op hoge reparatiekosten of pech onderweg. Een goed onderhouden auto is verder makkelijker te verkopen en levert bij inruil meer op.

Bewust autorijden: Zuinig rijden

Met een aangepaste rijstijl, het zogenaamde Nieuwe Rijden, kun je tot wel tien procent brandstof besparen. Door zuinig te rijden bespaar je gemiddeld €180,- aan kosten voor brandstof (benzine of diesel). Tel daarbij op de reductie van CO2-uitstoot en je begrijpt dat een aangepaste rijstijl goed is voor het milieu en je portemonnee. Maar er zijn meer voordelen. Je zit relaxter achter het stuur, het is veiliger en minder lawaaiig.

Wil je zuiniger rijden? Schakel dan zo snel mogelijk door naar een hogere versnelling, tussen de 2000 en 2500 toeren. Anticipeer op het verkeer en houd rekening met je medeweggebruikers door vooruit te kijken en voldoende afstand te bewaren. En controleer maandelijks je bandenspanning. Als je bandenspanning te laag is, verhoog je de weerstand wat zorgt voor een 5% hoger brandstofgebruik. Hier vind je meer tips over Het Nieuwe Rijden.

Bewust autorijden: auto delen

Als mensen samen een auto bezitten, dan profiteert het milieu direct, want de milieubelasting van productie, onderhoud en sloop van auto’s daalt. Als je weinig rijdt, biedt autodelen bovendien ook al snel financieel voordeel. Je kunt een auto delen via een platform, bijvoorbeeld met een eigen wagenpark of één waar je de auto van de buurman kunt huren. Maar je kunt ook samen met anderen een auto kopen. Op dit moment hebben tussen de vijftig en zestig duizend autobezitters in Nederland een auto in gezamenlijk bezit met familie, vrienden of buren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met auto-onderdelenshop.be.