Foto: Walden

Ruim een jaar geleden begon het avontuur van Marjolein Jonker. Zij droomde al een tijdje over kleiner wonen en werd spontaan verliefd toen ze plaatjes van tiny houses uit de Amerika zag. Ondertussen is haar eigen tiny house bijna af. Vandaag besloot Gemeente Alkmaar dat zij haar prachthuisje daar voorlopig op een stukje grond mag zetten. Zij zal haar droomwoning daar zondag al naartoe rollen. Gefeliciteerd Marjolein!

Klik hier voor het eerste deel van het interview.

Ik kan me voorstellen dat veel mensen benieuwd zijn naar de bouw van jouw huisje. Ging dat allemaal zoals gepland of kwam je nog verassingen tegen?
Zoals de meeste bouwprojecten is het iets uitgelopen. We zijn dan ook wat later dan gepland van start gegaan omdat we op zoek moesten naar een nieuwe loods om het huisje in te bouwen. Het is allemaal nieuw: het ontwerp is gaandeweg nog verder gedefinieerd, we hebben met voor ons nieuwe materialen gewerkt en je moet alles gaandeweg een beetje uitvinden.

Het gewicht van het huisje was ook nog even een spannend thema. Het mag namelijk niet zwaarder dan 3.500 kg (inclusief trailer) zijn als je het met een gewone (zware) auto en rijbewijs BE wilt verrijden. Het is krap aan maar we blijven onder de limiet. Over het algemeen is het allemaal heel goed verlopen. Ik heb dan ook een deskundig en fijn team dat me helpt met Dimka Wentzel van Tiny-House.nl en Walden Studio! Het resultaat is echt een droomhuisje. Ik kan niet wachten om er in te gaan wonen. Het voelt zo prettig om er in te zijn. Terwijl het nog niet eens is ingericht met mijn spulletjes!

Afbeelding: Marjolein in het Klein

Ik zag dat je ook een klein badje in jouw huisje hebt. Wat zit er allemaal nog meer voor moois in?
Haha, ja dat badje is te gek! Ik moest er helemaal voor naar België maar dat is hij waard. Er zit verder nog een prachtige keuken in, superinventieve en multifunctionele inbouwmeubels, een state-of-the-art PV installatie en een super de luxe compost toilet. Verder zitten er gewoon prachtige materialen in. Zo zijn de gevelbekleding, vlonder en kozijnen van thermisch gemodificeerd hout gemaakt en worden ze onbehandeld gebruikt. De lichtstraat is echt fantastisch, die maakt het huisje heerlijk licht en ruimtelijk. De kurkvloer is echt een plaatje en heel fijn om op te lopen. Voor de verwarming heb ik een houtkacheltje en een infrarood warmtepaneel. Het is zo mooi allemaal!

Per 1 juni heb je de huur van je ‘normale’ huis opgezet. Wat verwacht je het meest te gaan missen aan ‘groot’ wonen?
Ik verwacht dat ik niet per se de ruimte ga missen. Ik heb echt geen moeite met kleine ruimtes. Een klein huis is sneller knus en ik houd van knus. Wat ik wel ga missen is mijn wasmachine, droger en afwasmachine. Daar staat tegenover dat ik weinig tijd kwijt ben met het schoonmaken van mijn kleine huisje. Ik houd dus wel tijd over voor wat handwasjes en afwasjes. Op de lange termijn verwacht ik een gezamenlijke wasmachine te hebben met andere Tiny House eigenaren. Lang douchen doe ik gelukkig niet echt. Ik zal namelijk wel goed op mijn waterverbruik moeten letten.

Er is geen CV dus ik zal soms wel in een koud huis mijn bed uit moeten om de kachel aan te steken. Maar mensen zijn flexibel en wennen vrij snel aan nieuwe situaties. Ik krijg er ook veel voor terug: een fijn vrijstaand huis dat helemaal naar mijn zin is, meer vrijheid doordat ik meer tijd en geld over houd, minder afhankelijkheid, een schat aan nieuwe ervaringen en nieuwe mensen in mijn leven. Dat laatste is misschien nog wel het meest waardevol!

Over iets meer dan twee weken is hoe dan ook jouw doel bereikt: je woont dan in een échte tiny house. Hoe voelt het om (één van de) de eerste in Nederland te zijn die in een tiny house gaat wonen?
Ja, dat is wel bijzonder hé? Hoewel er natuurlijk al eeuwen mensen in kleine huisjes wonen zie ik dit toch als een nieuwe woonvorm. Het is moderne architectuur met duurzame materialen en innovatieve technologie die vanuit een duidelijke filosofie fulltime bewoond wordt. Eenvoudig leven, je ecologische voetafdruk verkleinen, meer in contact staan met de natuur en/of mensen om je heen, een stukje meer zelfvoorzienend wonen, vrijheid.

Ik ben er wel een beetje trots op dat ik dit gewoon ben gaan doen. Ondanks het feit dat ik vorig jaar niemand anders in Nederland kende die een tiny house bewoonde. Ik heb echt mijn passie gevonden in deze kleine duurzame huisjes en de prachtige filosofie die er aan verbonden is. Ik ben er dan ook van overtuigd dat kleine en duurzame woonvormen in de nabije toekomst een prominente plek in het woningaanbod zullen innemen.

Wat vergat ik te vragen maar wil je nog wel graag vertellen?
Mijn avontuur op weg naar leven in een Tiny House in Nederland eindigt. Maar een ander avontuur begint: het wonen in een tiny house in Nederland. Ik blijf dus vrolijk doorschrijven op mijn blog en vertellen over mijn ervaringen. Daarnaast ben ik met het team van Tiny House Nederland een stichting aan het oprichten om meer invloed uit te kunnen oefenen op de wereld van het wonen in Nederland en klein en duurzaam wonen voor meer mensen mogelijk te maken. Stichting Tiny House Nederland dus!

Meer weten over Marjolein? Klik dan hier voor haar blog en Facebookpagina. Wil je op de hoogte blijven van Tiny House Nederland? Klik dan hier voor de site.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!


Alle prachtige afbeeldingen zijn van Marjolein in het Klein

Afbeelding: Marjolein in het Klein