Er staat een apparaat in elke keuken dat goed is voor 15% van het totale elektriciteitsverbruik. Volgens de Consumentenbond kun je er tot wel €70,- per jaar op besparen als je een nieuwe aanschaft. We hebben het natuurlijk over de koelkast en vriezer. Onmisbaar in elk huishouden, maar ook een stroomslurper als je niet oppast.

Staat je koelkast altijd vol? Of kan er eigenlijk nog heel veel bij? Halfvolle koelkasten zijn energieverspillers. Dus staat er vaak weinig in je koelkast, dan is het misschien een idee om een kleinere te kopen. Via deze website vind je kleine koelkasten altijd voor de laagste prijs.

Energielabel zegt niet alles

Het energielabel is een bekende instinker bij het bepalen of je een zuinige koelkast hebt. Heeft jouw koelkast een A+-label? Dat klinkt heel duurzaam, maar tegenwoordig krijgen de minst zuinige nieuwe koelkasten dit label. Een koelkast is pas echt zuinig als hij een A+++ verdient. Volgens de Consumentenbond zijn er zelfs binnen deze categorie trouwens nog forse verschillen. In een test verbruikten de zuinigste A+++-koelvrieskasten jaarlijks bijna 60% minder stroom dan de minst zuinige.

In het afgelopen decennium zijn koelkasten een stuk zuiniger geworden. De zuinigste modellen die de Consumentenbond tien jaar geleden testte, verbruikten bijna twee keer zoveel stroom als de efficiëntste koelvrieskasten van vergelijkbare grootte die nu in de vergelijker van de consumentenorganisatie staan. Met zo’n oud ‘zuinig model’ betaal je €65,- per jaar aan stroom, met de nieuwe nog geen €34,-. Je bespaart nu dus €31,- per jaar ten opzichte van een koelkast die 10 jaar geleden de zuinigste was.

Oude koelkast vervangen: goed voor het milieu

Daarnaast bespaar je natuurlijk veel CO2-uitstoot met een nieuwe koelkast. Volgens MilieuCentraal zijn het milieu én je portemonnee altijd beter af als je een oude koelkast vervangt door een nieuwe. De bespaarde energie compenseert namelijk ruimschoots de extra milieubelasting van het maken van de nieuwe koelkast.

Mocht je nog geen nieuwe koelkast willen aanschaffen, dan kun je al wel geld en stroom besparen in het gebruik. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat een koelkast niet de hele dag door stroom verbruikt, maar alleen als hij aanslaat om terug te koelen. Hoe vaker een koelkast aanslaat, hoe meer stroom hij dus verbruikt. Doe daarom de deur niet vaker en langer open dan nodig is. Controleer ook of de deurrubbers nog soepel zijn en goed aansluiten. En bedenk dat een volle koelkast de kou beter vasthoudt.