BankjesCollectief-Foto- Coco Plooijer

BankjesCollectief-Foto- Coco Plooijer

Het BankjesCollectief transformeert de stoep tot een gezellige ontmoetingsplek. In de zomermaanden nodigen ze iedereen uit om hun bankje voor de deur te zetten en mee te doen. Eerdere edities vonden plaats van Amsterdam tot Groningen en van Brussel tot Andalusië. De bankjes waren verspreid over de mooiste locaties: van de stoep tot de kade, van het park tot in de bergen. Als klap op de vuurpijl heeft elk bankje een eigen thema. Zo zijn er breibankjes, bitterballenbankjes, deelbankjes en nog veel meer moois. We vroegen initiatiefnemer Cathelijn de Reede naar dit mooie initiatief.

Hoe is het BankjesCollectief ontstaan?
In mei 2014 wilden Jesse Jop Jorg (We The City) en ik (Springtide Studios) een ontmoetingsplek in onze eigen buurt creëeren. We gingen proefzitten op een bankje en startten het BankjesCollectief officieel. Het team werd aangevuld door Roos Polman, Zoë van Broekhoven, Mischa Woutersen en Melanie van Zweeden. Het bankzitten én de bijzondere ontmoetingen worden mede mogelijk gemaakt door de partners. Daarnaast is er natuurlijk geen BankjesCollectief zonder alle enthousiaste BankjesHosts en bankjesbezoekers!

Wat is de missie van het BankjesCollectief?
BankjesCollectief moedigt iedereen aan om de stoep te gebruiken als gedeelde huiskamer; de blijvende ontmoetingsplek die de sociale verbanden tussen buurtgenoten duurzaam versterkt. In een tijd dat het niet meer vanzelfsprekend is dat buren elkaar kennen, hebben bankjes voor de deur grote meerwaarde.

Wat voor impact maakt het BankjesCollectief?
Een kwart van de Nederlanders kent de buren nauwelijks en slechts 43% van de Nederlanders vindt dat ze in een gezellige buurt wonen en saamhorigheid ervaren (CBS). Tegenstellingen groeien en mensen met verschillende achtergronden ontmoeten elkaar nauwelijks, terwijl we létterlijk de stoep delen. BankjesCollectief ziet de diversiteit op buurtniveau als een kans voor nieuwe verbinding. Wanneer je op een bankje zit, straal je uit dat je openstaat voor anderen. Zo raak je vanzelf in gesprek met alle mensen die je buurt rijk is. Voor je het weet begint je thuisgevoel al op de hoek van de straat.

Er zijn inmiddels bijna 550 bankjes geopend in 10 landen. Uit onderzoek van Placemakers blijkt dat bij de bankjes gemiddeld 5 nieuwe handen worden geschud en 70% leert directe buren beter kennen. 64% van de opgedane contacten krijgt vervolg en meer dan de helft van de ontmoetingen leidt tot nieuwe ideeën voor de buurt. Na het openen van een bankje voelt 48% zich meer thuis in de buurt. Buurten worden veiliger als de bewoners elkaar kennen, helpen en een oogje in het zeil houden.

BankjesCollectief- Cathelijn de Reede

BankjesCollectief- Cathelijn de Reede

Hoe kunnen mensen mee doen?
Dat kan heel makkelijk via onze site. Daar vul je jouw gegevens in en die van jouw bankje: een omschrijving, je adres, openingstijden en jouw naam. Zo kunnen de bankjes bezoekers jou als BankjesHost ontmoeten. Klik vervolgens op ‘bewaar’ (deze informatie kan je later nog aanpassen). Je mag zelf bepalen wat je ‘serveert’ op jouw bankje en wat de openingstijden van het bankje zijn. Ga voor inspiratie naar het overzicht. Zolang het bankje geen commerciële, politieke en/of religieuze doeleinden nastreeft.

Heb je tips voor mensen om er een geslaagd bankje van te maken?
1: Goeie titel & omschrijving
Heeft jouw bankje al een pakkende titel? En een omschrijving die uitnodigend klinkt? Kloppen je openingstijden? kies beperkte openingstijden, want gezellig langer blijven zitten kan altijd. Je kan je omschrijving nog aanpassen op de site.

2: Bel aan bij de buren
Gewoon even doen. Bel aan bij je buren, stop een BankjesCollectief ansichtkaart in de brievenbus of nodig (buurt)vrienden uit via Facebook. Of bestel een BankjesCollectief Startpakket met posters en flyers.

3: Nodig de buurt uit
Laat al je buren weten dat ze welkom zijn op jouw bankje. Maak een event aan bij Nextdoor, een leuke gratis buurtapp. Zo bereik je in een keer heel veel buren!

4: Val op en wees bereikbaar
Hang de vlag uit of hang briefjes op om de weg te wijzen. Zet je telefoonnummer op ‘publiek’, zodat je bereikbaar bent. Hou je aan de openingstijden die op de website staan. Wie weet staan buren die je nog niet kent zomaar bij je op de stoep.

BankjesCollectief - Wardie Hellendoorn

BankjesCollectief – Wardie Hellendoorn

5: Serveer wat je wil!
Serveer een hapje of drankje of vraag of de buren wat willen meenemen. Óf organiseer een voorleesmiddag, kledingruil of dansles op de stoep. Alles mag! Zorg ervoor dat passanten zich uitgenodigd voelen om aan te schuiven.

6: Hou contact, gezellig!
Leg een gastenboek neer om de buren de volgende keer weer uit te nodigen. Of zoek elkaar op via Nextdoor en blijf contact houden. Wist je dat bij bankjes vaak ideeën voor de buurt ontstaan? Gelijk plannen maken voor een volgend bankje?!

Tip 7: Word ambassadeur!
Zou het niet leuk zijn als heel de buurt meedoet? Word BankjesAmbassadeur en zorg dat iedereen er van weet. We hebben promotiemateriaal en allerlei tips. Mail mischa@bankjescollectief voor meer informatie en sluit je aan!

Wat vergat ik te vragen maar wil je wel graag kwijt?
We zijn nog op zoek naar partners die ons financieel kunnen ondersteunen, zodat we alle ontmoetingen op de stoep mogelijk kunnen blijven maken! Ken of ben jij zo iemand dan kan je ons mailen via de contactpagina.

Iedereen die een bankje inschrijft vanaf 25 mei ontvangt het buitenkleed én de BankjesCollectief raamposter en ansichtkaarten per post. Meer weten over het BankjesCollectief? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina of bekijk het filmpje onderaan de pagina voor een sfeerimpressie. De volgende editie van het BankjesCollectief is op zondag 5 juni.

Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van het BankjesCollectief