Foto: Huang Qinjun

Foto: Huang Qinjun


De kringloop is de plek waar we onze opgeruimde spulletjes fanatiek naar toe brengen. Van oude potten en pannen tot zo goed als nieuwe meubels, van zakken met kleding tot dozen vol boeken. Veel mensen denken dat de kringloop al deze spullen weer verkoopt. Maar achter de deuren van de bomvolle kringloopcentra gebeurt nog veel meer.

“Er komt gigantisch veel binnen in de kringloop.” vertelt Huub Kwekkeboom, manager van kringloopketen 2Switch. “Natuurlijk verkopen we een groot deel van die spullen in de winkel. Maar we doen veel meer: we recyclen en upcyclen, faciliteren workshops, evenementen en werkplekken. Bovendien werken we samen met allerlei startups en bedrijven. Tot slot timmeren we aan de kringloop van de toekomst.”

Het sorteercentrum

Alle spullen die binnen komen worden eerst geregistreerd op productsoort. De verschillende stromen zijn huisraad, textiel, speelgoed, boeken, huishoudelijke apparaten en meubels. De hoeveelheid per soort verschilt per seizoen. Zo zijn er veel mensen die in het voorjaar hun kledingkast opruimen en zoeken we in de zomer massaal naar tuinmeubilair.

Nadat de spullen geregistreerd zijn wordt er gekeken of alles compleet en onbeschadigd is. Alles wat niet kan worden verkocht wordt er uit gevist. Een glas met een scherp randje gaat naar de glascontainer, een beschadigd tijdschrift naar de papierbak.

“Van het draagbare textiel gaat er tussen de 10 en 12% naar de winkel”, vertelt Huub Kwekkeboom. “Een ander deel gaat naar de buitenlandse markt. 10% van al het textiel is afval. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan schoenen waarvan de zolen helemaal zijn gebroken of kleding met verfvlekken. Verder kijken we of we een gedeelte kunnen vervezelen zodat we er nieuwe producten van kunnen maken. Daarnaast stellen we materialen beschikbaar voor allerlei projecten en startups.”

Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.