Boekreview - Ontspullen

Boekreview – Ontspullen

Geven jouw bezittingen je plezier of eerder stress? Heb je veel rommelhoekjes in je huis of is alles netjes opgeruimd? Is het achter de deurtjes van jouw keukenkastje overzichtelijk of heerst er een zekere chaos? Dit zijn een paar van de vragen die James Wallman de lezer stelt in zijn populaire boek ‘Ontspullen.’ Als je op één of meer van de 15 vragen ‘ja’ antwoordt heb je volgens Wallman een zekere behoefte om te ontspullen. Dat gaat wel erg vlot! Toch zegt het denk ik al genoeg als je je aangetrokken voelt tot deze titel.

Zelf kom ik aardig goed uit de spreekwoordelijke verf. Ik ben daarom niet zozeer geïnteresseerd in een ‘remedie’ voor onze verzameldrang maar in de oorzaak en de gevolgen. Hoe komt het dat zoveel mensen het gevoel hebben dat ze stikken in de spullen? En hoe ziet de toekomst er volgens Wallman uit? Ik las het boek en schreef een review waarin ik niet teveel probeer te verklappen.

Een moderne Diogenes
De Griekse filosoof Diogenes was ooit bankier maar sliep sinds een schandaal in een ton. Zijn enige bezittingen waren zijn mantel, zijn eetkommetje en een kruik om wat uit te drinken. Volgens de prachtige legende was Alexander de Grote nieuwsgierig naar deze eigenaardige vent. Na een lange reis ontmoette hij de man en vroeg hij hem of er iets was wat hij graag wilde. Diogenes dacht na en sprak:“ Wil je een stap opzij doen? Je staat voor de zon.” Waarop Alexander zei: “ Als ik Alexander niet was zou ik Diogenes willen zijn.” Diogenes zei daarop: “ Als ik Diogenes niet was zou ik ook Diogenes willen zijn.”

Het boek van James Wallman opent met een moderne versie van dit verhaal. Op een ochtend in 2010 werd Ryan Nicodemus wakker in een lege kamer. Hij was opgegroeid in armoede en had zichzelf getransformeerd tot een succesvolle zakenman. Hij had bakken vol met geld en alles wat zijn hart begeerde, maar was niet gelukkig. Hij besloot om een groot deel van zijn bezittingen te verkopen en weg te geven. Een ander deel stopte hij in dozen om te kijken hoeveel hij écht nodig had. De eerste dagen haalde hij nog wel eens iets uit de dozen, maar hij kwam er al snel achter dat hij niet veel nodig had. Bovendien was hij gelukkiger met minder spullen. Hij ging minder werken en investeerde zijn tijd en energie in gezondheid en goede relaties.

Het verhaal verschilt natuurlijk met dat van de Griekse filosoof, maar ze hebben wel een belangrijk ding gemeen: beide heren hechten aan het eind van de dag meer waarde aan ervaringen dan aan spullen.

Een kleine boektour
James Wallman’s schrijfstijl doet vermoeden dat hij zelf een meester is in het ontspullen. Zijn manier van schrijven is namelijk lichtvoetig en de hoofdstukken zijn opgebouwd uit kleine sub-hoofdstukken waardoor alles erg overzichtelijk en behapbaar wordt.

Het boek begint met de inmiddels bekende diagnose dat veel mensen genoeg hebben van (te veel) spullen. Wallman bespreekt het probleem aan de hand van de rommelcrisis en de schaduwzijde van het materialisme. Vervolgens onderzoekt hij hoe het zo ver gekomen is. Waar ligt eigenlijk de oorsprong van onze wegwerpcultuur? (In de tijd van Darwin!)

Vanaf het derde hoofdstuk komt Wallman met oplossingen, tegenbewegingen en een fris toekomstperspectief. Zo neemt hij ons mee in de wereld van minimalisten die dol zijn op het tellen van spullen. Ze pochen enthousiast over hun minimale bezit en tikken elkaar op de vingers als er verkeerd geteld wordt. Zo zou je een paar sokken maar zo als 1 item kunnen tellen terwijl het er overduidelijk twee zijn!

Naast minimalisten belicht hij de wereld van expiriëntalisten, waar de ervaring in de schijnwerpers staat. Op social media pronken we massaal met onze belevenissen: een vakantie hier, een food truck festival daar. De belevingseconomie draait op volle toeren. Wallman zet de kenmerken en lagen van deze economie uiteen en eindigt zijn boek met een mooi manifest: waarom we meer dan ooit behoefte hebben aan beleving.

Tot slot is er een bijlage met tips en een stappenplan om een echte experiëntalist te worden. Want volgens Wallman is de kans groot dat je dat wilt worden na het lezen van zijn boek. En ik moet toegeven dat ik dat wel met hem eens ben.

Een bescheiden conclusie
Het boek van James Wallman is een aanrader voor alle mensen die minder spullen willen bezitten en meer willen inzetten op het ongrijpbare. Op mooie avonturen en goede gesprekken, op frisse inzichten en gedeelde ervaringen. Op een overzichtelijk huis met genoeg ruimte voor nieuwe ideeën en gezellige mensen. Je snapt natuurlijk wel dat ik het na dit verhaal haast niet kan maken om dit boek in mijn (al volle) boekenkast te zetten. Ik geef het dus met alle liefde door aan iemand die er mee aan de slag kan.

Wil jij dit boek graag winnen? Geef dan in een reactie hier onder aan waarom jij behoefte hebt aan ‘ Onspullen ‘ en wie weet ligt dit boek binnenkort bij jou op de mat!

Meer weten over James Wallman? Klik dan hier voor zijn website en of Facebookpagina. Wil je alvast beginnen met ontspullen? Klik dan hier voor een eerder artikel over Ontspullen.

Benieuwd naar het boek? Je kunt het hier bestellen.