Bron afbeelding: http://www.ledstyling.nl/energiebesparen

Bron afbeelding: http://www.ledstyling.nl/energiebesparen


LED-verlichting is positief. LED verlichting is zuinig. LED verlichting scheelt je geld. LED verlichting is beter voor het milieu… als we alle opvattingen over LED lampen mogen geloven is het heel veel gunstiger dan gloeilampen of halogeenlampen. We schreven er in 2011 al eens over. De EU heeft zelfs besloten om alle lichtbronnen met een energielabel anders dan A of B, te gaan verbieden. Maar hoeveel euro scheelt LED verlichting in huis nu ten opzichte van gloei- of halogeenlampen?

Verbod op energieslurpende verlichting

Ieder huis heeft verlichting, en daarom kan het stroomverbruik in de EU flink omlaag als ál die verlichting bij elkaar energiezuiniger is. Om die reden heeft de EU besloten dat de productie en handel in gloeilampen sinds 2012 verboden is voor particulieren. Hetzelfde gaat nu gebeuren met halogeenlampen. Vanaf 2018 zijn deze voor particulieren niet meer te koop. Niet in Nederland, maar ook niet in de rest van de EU.

LED verlichting als alternatief

Spaarlampen en LED lampen zijn het energiezuinige alternatief voor gloei- en halogeenlampen. Ze zijn aanzienlijk zuiniger in stroomverbruik. Bovendien gaan ze langer mee dan gloeilampen of halogeenlampen. Omdat spaarlampen milieuonvriendelijker zijn, er zit namelijk kwik in, wordt LED verlichting vaak boven spaarlampen verkozen.

Besparing per jaar

Hoeveel je per jaar bespaart met LED-verlichting? Dat is vrij eenvoudig zelf uit te rekenen. Een rekenvoorbeeld waar je hopelijk wat aan hebt: stel dat je in huis 4 halogeenlampen hebt van 35 watt, die alle 4 zo’n 6 uur per dag branden. Dan branden ze samen jaarlijks 8760 uur. Als de stroom € 0,21 per Kw/h kost, kosten de vier halogeenlampen je € 64,40 per jaar aan energie. Een gelijkwaardige LED lamp verbruikt slechts € 1,90 per jaar. Voor vier stuks dus € 7,60 per jaar. Een besparing van ruim € 56 per jaar op je lichtverbruik!

Dat is misschien maar een paar euro per jaar, maar heel waarschijnlijk heb jij wel meer dan 4 halogeenlampen in huis… Zelf rekenen? Op ledstyling.nl vind je een handige calculator die je helpt. Omdat je vanaf 2018 sowieso over moet op energiezuinige lampen, raden wij je aan om alle pitten die stuk gaan alvast te vervangen door LED’s. Dan begint je besparing vandaag al.