Afbeelding: Beeldenbank, laatdezeezien.nl

Afbeelding: Beeldenbank, laatdezeezien.nl


Op allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van gemeentes tot culturele hotspots. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen maken we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het vijfde deel: Zeeland.

“Het motto van onze provincie is: Land in zee.“, vertelt Ben de Reu, gedeputeerde energie en biobased economy van de Provincie Zeeland. “ Het grootste gedeelte van onze provincie ligt in zee. Die ligging in zee, dat samenspel tussen water en land, zilt en zoet, eb en vloed, onderscheidt Zeeland van alle andere regio’s in dit deel van Europa. Het biedt inwoners en ondernemers innovatieve mogelijkheden en ruimte om te pionieren.”

1.Kennis en innovatie

“In Zeeland vinden we het belangrijk om innovatie te stimuleren.”, vertelt De Reu enthousiast. “Dat doen we bijvoorbeeld met InnoGo, een initiatief dat starters óf MKB-bedrijven in de techniek en biobased sector ondersteunt met begeleiding, het openstellen van het netwerk en financiering.” Een aantal voorbeelden daarvan zijn:

PureBlue ontwikkelt duurzame en innovatieve oplossingen voor waterbehandeling, met ambitieuze doelstellingen op het gebied van eenvoud en operationele kosten. De Reu: “PureBlue produceert decentrale waterzuiveringsunits die o.a. worden gebouwd in plug-and-play containers die overal ter wereld flexibel kunnen worden ingezet. Hun kleinschalige units op riviercruiseschepen zuiveren al het afvalwater van het schip om nadien hergebruikt te worden.

Hemcell heeft een unieke techniek ontwikkeld om agrarisch afval te verwerken tot bioplastics. Dit afbreekbaar product vormt de basis voor een betere en goedkopere productie van eindproducten.

De getijdencentrale is een ander mooi voorbeeld van innovatie in Zeeland. De Reu: “In de Oosterscheldekering staat een installatie voor getijden-energie. De vijf turbines werken als een soort omgekeerde windmolens in het water. Zo krijgt de Oosterscheldekering ook de functie om groene stroom op te wekken.”

Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.