Afbeelding: InnoFest

Afbeelding: InnoFest


Innofest ziet festivals als living labs voor innovatie. Een festival is namelijk een soort tijdelijke mini-maatschappij. En net als in het echte leven kampt ook een festival met uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van energie en afval. Het verschil met de echte wereld is dat er een hek om het festivalterrein staat. Dat maakt festivals een perfecte testomgeving om samen te werken aan prototypes en experimentele technieken. We spraken Anna van Nunen, directeur van Innofest, over deze bijzondere manier van onderzoek doen.

Wat is jouw achtergrond?
Ik heb een achtergrond als sociaal psycholoog en deed bij TNO onderzoek naar de invloed van technologie en innovatie op de maatschappij. Onderzoek is fascinerend maar langzaam en meer en meer wilde ik in de praktijk zien hoe innovatie werkt. Daarom heb ik mijn baan bij TNO opgezegd en kwam ik als freelancer terecht bij het festival Into The Great Wide Open en Lab Vlieland. Vanuit deze plekken ontwikkelden we Innofest, omdat we steeds meer zagen dat een festival een unieke broedplaats is voor innovatie.

Voor wie Innofest nog niet kent: wat doen jullie en waarom doen jullie dat?
Innofest zet acht festivals in om innovatie te bevorderen en te versnellen. We zetten het festival in voor creatieven, ondernemers, startups en studenten om hun ideeën in te ontwikkelen, te testen en te lanceren. We merken dat een festival meer is dan biertjes en bandjes, maar echt een rol kan spelen om innovatie vooruit te helpen. Dit komt doordat een festival de perfecte testomgeving is dat duizenden eindgebruikers met zich mee brengt en ook nog eens een prachtige plek is om te netwerken.

Hoe werkt dat precies?
Een festival is een tijdelijke mini-maatschappij. Net als in het echt zijn daar uitdagingen op gebied van onder andere energie en afval. Ook festivalbezoekers gedragen zich in zekere zin gelijk als in de echte wereld: ze bewegen, eten en slapen. Het verschil met de echte wereld is dat er een hek om het festivalterrein staat. Dat maakt festivals een perfecte testomgeving om samen te werken aan prototypes en experimentele technieken. En als een idee op een festival werkt, dan kan het ook in de echte wereld werken.

De deelnemende festivals stellen hun festivalterrein open als een levend laboratorium. Start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten komen samen op de festivals om hier (maatschappelijk verantwoorde) prototypes te testen en oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar festivals en ondernemers uit de regio zelf mee te maken hebben.

Bijna altijd begint een case bij een idee of product waar nog een vraag achter zit. Onze programmeurs denken dan mee welk festival het meest geschikte testlab is en begeleiden de innovators naar een festival toe. Dit is altijd maatwerk – soms is het nodig om met extra partners te werken om de vraag te beantwoorden, soms hebben we het publiek nodig en soms gebeurt het ontwikkelen, testen of lanceren geruisloos aan de achterkant van het festival.

Afbeelding: InnoFest

Afbeelding: InnoFestKan je een aantal voorbeelden geven van prototypes en oplossingen die er al getest zijn?

Het interactieve lichtnetwerk van WERC op Welcome to The Village is een prachtig voorbeeld van hoe op een simpele manier een oplossing gevonden is voor het verlichten van een pad.

Het pad van het festivalterrein van Welcome to the Village naar de camping was slecht verlicht. Gelukkig waren er Pixi’s, met elkaar pratende LEDlampjes, die de route naar de camping verlichtten. Zodra je iemand anders met een Pixi nadert, gingen beide lampjes wat minder fel branden. Tijdens het festival werden de Pixi’s ontworpen, in elkaar gezet en getest. De Pixi’s zijn bedacht door ontwerperscollectief WERC uit Groningen.

Ook SoundAppraisal vind ik een mooi voorbeeld – zij testen momenteel een app die de beleving van geluid meet, naast de decibellen. Erg relevant in deze tijd dat de festivals en geluidsoverlast toenemen!

Zijn er al Innofest-deelnemers waarvan de innovaties inmiddels ook buiten de festivalhekken worden ingezet? En zo ja, kan je een voorbeeld geven?
De Pixi’s zijn ondertussen al verder doorontwikkeld. Ze verlichtten nu bijvoorbeeld delen van het beroemde Pieterpad!

Een ander mooi voorbeeld is het waterpunten en -flesjes op Vlieland. Into The Great Wide Open gaat innovatief om met water en gebruikt lokaal water in plaats van plastic flesjes. Dit scheelt zowel in het bestellen van de waterflesjes als in de vervoerskosten van de flesjes naar het eiland. In samenwerking met Vitens en KRNWTR ontwierp zij mooie flesjes zodat iedereen van het Vlielandse water kan genieten. Dit project heeft een blijvend effect gehad op de omgeving: op Vlieland prijkt nu een mooi ontworpen permanent waterpunt.

Afbeelding: InnoFest

Afbeelding: InnoFest


Welke festivals doen er mee en hoe koppelen jullie de cases aan de juiste festivals?
Oerol, TT Festival, FestiValderAa, Welcome to The Village, Paradigm, Noorderzon, Into The Great Wide Open en Eurosonic Noorderslag doen mee. Hele verschillende living labs dus! De kern van onze organisatie is een programmateam. Zij zijn de verbindende schakel tussen festival en innovatie en weten als geen ander waar een innovatie het beste tot zijn recht komt.

Waar moet een idee of innovatie aan voldoen om mee te kunnen doen?
Het belangrijkste is dat een innovatie iets bijdraagt aan de wereld op een nuttige manier. De zoveelste pizza-bezorgapp testen we bijvoorbeeld niet binnen ons festival. Ideeën rondom duurzaamheid en sociale innovatie juist weer wel. Verder letten we erop of het testen op een festival wel echt wat kan opleveren. Een festival is voor veel innovaties een goed living lab, maar nieuwe medicijnen kun je beter in een medisch laboratorium testen.

Wat voor toekomstdromen heb je voor Innofest? Waar zijn jullie bijvoorbeeld over 5 jaar?
Ik hoop dat festivals over een paar jaar de innovatiescene van Nederland, of misschien zelfs Europa zijn.

Meer weten over Innofest? Bekijk dan het filmpje hier onder of klik hier voor de site of Facebookpagina. Heb je zelf een goed idee? Meld jouw idee dan aan voor één van de festivals van Innofest.

Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!


Alle prachtige afbeeldingen zijn van Innofest.