Eva woont in een Spaans off-grid dorpje

Afgelopen herfst spraken we Eva Ceusters. Zij erfde samen met haar zus een dorp van haar vader en besloot het samen met haar vriend op te bouwen. Ze wonen off-grid en halen energie uit zonnepanelen, water uit de bergen en hout uit het bos. Ondertussen zijn er drie vrienden bij gekomen die elk op hun eigen manier een steentje bijdragen aan dit bijzondere dorp. De hoogste tijd voor een update. We spraken Eva over de veranderingen in het dorp.
De laatste keer dat we je spraken was het eind november. Hoe heb je de winter in het dorp ervaren?
De afgelopen winter hebben we erg veel geluk gehad. Omdat het is een hele zachte winter geweest, hebben we weinig te lijden gehad. Waar we bijvoorbeeld wel achter zijn gekomen, is dat we veel te weinig brandhout hadden gekapt. Hoewel het een erg warme winter was, en we alleen maar in de avond de kachel aanmaakten, was tegen het eind van de winter alles maar dan ook echt ieder houtje wat we hadden opgebrand. Dus we hadden erg veel geluk met de zachte winter, want als het een strenge winter was geworden, dan zouden we waarschijnlijk eind december al door ons brandhout heen zijn geweest. Voor volgend jaar weten we nu dat we dit beter moeten voorbereiden.
Sinds ons laatste gesprek zijn er een aantal dorpsbewoners bij gekomen. Wie zijn ze en wat is hun bijdrage aan het dorp?
Ja dat klopt. We zijn nu met vijf mensen in het dorp. Sacha, Jacques en Sjaak werken aan een aantal projecten. Sacha is een oude vriend en huisgenoot van ons uit Nederland. Hij is een bierbrouwerij aan het opzetten, en maakt lekkere Belgische biertjes. In verschillende kroegen hier in de regio is zijn bier ´Los Gauchos de Valmayor´ al te vinden. Verder staat hij ook vaak op marktjes en kleine festivals in de buurt om zijn bier aan de man te brengen.
Jacques is een Fransman, die we ook kennen van onze studententijd in Nederland. Hij is groentekassen aan het bouwen en richt zich voornamelijk op ´vergeten groenten´: groenten die vandaag de dag niet zo veel meer geproduceerd worden, zoals bijvoorbeeld schorseneren. Maar ook heel veel verschillende soorten tomaten, paprika´s, courgettes en pompoenen. Hij heeft een tomatensoort staan die paarse tomaten met groene streepjes maakt en erg smaakvol is. Zijn idee is om deze te verwerken als conserven en hiermee ook op marktjes te staan.
Sjaak is ook een Nederlander, dat gaf de naam al een beetje weg of niet? Hij gaat zorgen voor onze brandhout voorziening en neemt het management van het bos voor zijn rekening. Verder is hij erg bedreven in het onderhouden en maken van gereedschap. Sjaak is een jongen die erg veel weet en ons allemaal erg veel leert over alles wat met hout en staal te maken heeft. Zijn idee is om zoveel brandhout te maken dat het voor ons meer dan genoeg is voor de winter, en het overschot te verkopen in de buurt. Hier in de regio worden huizen nog veel verwarmt met houtkachels, dus er is zeker een markt voor brandhout. Naast brandhout wil hij zich ook richten op het maken van constructiehout voor de opbouw van het dorp, en ook voor de verkoop.
Zijn er nog meer dingen veranderd aan het dorp?
Toen we elkaar spraken in november waren we nog bezig met de wederopbouw van een van de ruïnes. Dat huisje is nu zo goed als af. De benedenverdieping is nog niet bewoonbaar. We hebben waterproblemen in de winter, maar Santi en ik wonen comfortabel op de bovenverdieping.
Het dorpspleintje was toen we hier aankwamen een helling, wat in de winter in een rivier veranderde. Daar hebben we nu terrassen aangelegd zodat we van die ruimte gebruik kunnen maken. Daarnaast ziet dat er ook beter uit en zorgt hopelijk ook voor een betere verdeling van het winterwater. Ook hebben we acht nieuwe zonnepanelen op het dak van het grote huis geïnstalleerd om te zorgen voor iets meer stroom. Zo kunnen we met ons huishouden van 5 iets comfortabeler leven.

Afbeelding: Eva Ceusters
Afbeelding: Eva Ceusters

Verder hebben we een stalletje gebouwd om een eventuele zieke koe in te kunnen herbergen. Eén van de grotere projecten welke we in korte tijd onder handen willen nemen is de wederopbouw van de oude bakkerij. We hebben de oude warmte vasthoudende stenen van honderden jaren geleden gevonden in de restanten van wat ooit de bakkerij was. We zijn erachter gekomen dat deze heel veel warmte vasthouden: veel meer nog dan de warmtevasthoudende bakstenen die vandaag de dag op de markt te vinden zijn.
Om de bakkerij op te bouwen zullen we de muren opnieuw moeten optrekken, een dak leggen, en dan natuurlijk de oven bouwen. Dat gaat een erg leuk project worden. Sjaak en Jacques willen graag twee yurts bouwen om in te wonen, en Sacha wil graag een huisje van stro en leem bouwen. De jongens zijn daar nog niet aan begonnen maar dat wordt wel iets waar we binnenkort onze aandacht op gaan richten.
Meer weten over Eva en haar dorp? Klik dan hier voor het eerste interview dat we met haar hadden, of het interview waar ze vertelt over hun biologische veehouderij en de hun toekomstplannen.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Eva Ceusters
Afbeelding: Eva Ceusters
Afbeelding: Eva Ceusters

Over de schrijver

10 gedachten over “Eva woont in een Spaans off-grid dorpje”

  1. Pingback: Over een biologische veehouderij in een off-grid dorpje

  2. Pingback: Een update uit het off-grid dorpje in Spanje -

  3. Hoewel moderne houtkachels minder vervuilend zijn dan die van 30 jaar geleden zijn ze écht niet groen te noemen. In vergelijking met gasgestookte kachels hebben ook moderne houtkachels een grotere uitstoot van o.a. fijnstof, roet, PAK’s, aldehyden en CO. Bij gelijkwaardige terugplant van bomen kán het CO2-neutraal zijn (dit hangt van allerlei factoren af).
    Een houtkachel stook je omdat: je dat gezellig vindt, geen gasaansluiting hebt, geen pelletkachel wilt, zelf je brandstof bij elkaar wilt sprokkelen, etc.
    Maar niet voor een beter milieu.

  4. Hoi,
    Wat ontzettend leuk om te zien wat jullie aan het doen zijn. Hier in Nederland zijn we met een groep hetzelfde aan het opzetten. Naar aanleiding van wat ik las over water: Waterhuishouding is in de permacultuur een belangrijk hoodfstuk. Waterafvang en waterstroming maken deel uit van de grondvoorbereiding. Vooral de Amerikaanse boeken over permacultuur hebben veel aandacht voor dit onderwerp.
    The Earth User’s Guide to Permaculture Van Rosemary Morrow geeft een goede verhandeling hierover.
    Ik blijf jullie volgen en misschien dat ik een keertje kom kijken als het mag.
    Hartelijke groet, Margriet van Dooren

Reacties zijn gesloten.