header hollandse luchtMilieudefensie klaagt de Nederlandse staat aan voor mensenrechtenschending. Deze zaak volgt op de rechtzaak die Urgenda in 2015 voerde én won voor een beter klimaatbeleid. Volgens Milieudefensie doet Nederland te weinig aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, waardoor de gezondheid van burgers ernstige schade oploopt. Daarmee wordt het grondrecht op gezondheid geschonden, zo staat in de dagvaarding die maandag 1 augustus is verstuurd.

Voor de meeste Europese landen geldt het Europese maximum voor stikstofdioxide (NO2) van 40 microgram per kubieke meter al zes jaar. Nederland vroeg, en kreeg, uitstel maar moet sinds 1 januari 2015 in het hele land ook aan deze wettelijke norm voldoen. Uit een meetcampagne van Milieudefensie blijkt dat Nederland in 2015 op 11 van 58 plekken in het land de Europese normen voor stikstofdioxide overschreed. In de dagvaarding eist Milieudefensie dan ook dat Nederland stopt met het overschrijden van de normen.

Crowdfunding voor schone lucht
“Nederland overschrijdt de wettelijke normen voor de luchtkwaliteit en schendt fundamentele mensenrechten door veel te weinig te doen tegen de luchtvervuiling. In Nederland verliezen we gemiddeld dertien maanden van ons leven door luchtvervuiling. Dat is onacceptabel”, zegt Anne Knol van Milieudefensie.

Milieudefensie haalt via crowdfunding geld op voor de rechtzaak, en met succes! Tot nu toe hebben ruim 1.700 mensen geld gedoneerd en is het gestelde doelbedrag behaald. Anne Knol: “Een geweldig resultaat. Dit geeft aan dat heel veel mensen niet langer willen wachten. Zij eisen samen met ons gezonde lucht.”

Gezondheidsraad
Ook volgens de Gezondheidsraad zijn de huidige normen slecht voor de gezondheid. De raad adviseert de staatssecretaris van Milieu dan ook de veel strengere normen van de Wereldgezondheidsorganisatie in wetgeving op te nemen. Die normen zijn twee keer zo streng als de nu geldende Europese normen.

Een samenvatting van de dagvaarding is hier te downloaden