Afbeelding: Hemelswater

Bierbrouwer Joris Hoebe wordt tegenwoordig vrolijk van een flinke regenbui. Hij gebruikt het regenwater namelijk voor het brouwen van een bijzonder biertje: Hemelswater. We vroegen hem naar dit toch wel briljante idee.

Hoe smaakt Hemelswater en waar kunnen we het proeven?
Het bier is een bitter blond. Dat is een bepaald type bier. Het regenwater heeft echt iets toegevoegd aan het brouwproces en het bier is waanzinnig lekker: heel erg subtiel en zacht. De bittere smaak komt nog meer naar voren. Het biertje is zo enthousiast ontvangen dat onze eerste lichting al helemaal op is. In drie weken tijd zijn er 3.000 flesjes doorheen gevlogen!

Je hoeft gelukkig niet lang te wachten op de volgende lichting. Die komt over een par dagen alweer uit de vergistingstank. Het bier is dan te koop in het proeflokaal van de Prael en bij een aantal cafés en winkels in Amsterdam. De grootste uitdaging nu is om genoeg regenwater te oogsten en er bier van te maken om aan de vraag te voldoen. Via onze website kun je trouwens ook bier bestellen.

Op de site staat dat jullie water opvangen om er producten mee te maken. Betekent dat dat er nog meer producten komen?
Het is voor ons belangrijk om de stad te ontlasten en op zoveel mogelijk plekken ‘rainproof’ maatregelen te nemen. Dat betekent dat we regenwater opvang-producten en producten voor groene daken en tuinen aan het ontwikkelen zijn waarmee je regenwater kunt oogsten.

Op de daken en in de tuinen willen we gaan testen of we hop, kruiden en graan kunnen planten die we vervolgens weer als ingrediënt voor het bier kunnen gebruiken. Verder focussen we ons nu volledig op bier. We maken nu een Code Blond, maar ik wil heel graag nog een aantal andere biertypes uitproberen. Daarna willen we kijken hoe we dit concept ook kunnen toepassen op andere waterverslindende industrieën. Bijvoorbeeld de papier-, kleding- en voedingsmiddelenindustrie.

Afbeelding: Hemelswater

Afbeelding: Hemelswater

Wat is jullie missie? En (hoe) kunnen mensen helpen?
Het is mijn persoonlijke missie om mensen dichter bij de natuur te brengen. We zijn, zeker in de stad, zo gewend geraakt aan de luxe van goed drinkwater uit de kraan. We kijken niet eens meer omhoog naar al het water dat uit de lucht komt. We vinden regen zelfs heel vervelend. Dat vond ik vroeger ook, maar dat is nu veranderd. Nu zie ik bier uit de lucht vallen!

Ik vind het fantastisch om te merken dat ieder biertje dat we verkopen een reactie uitlokt. Er ontstaan discussies over regenwater. Daarmee is het gelukt om de perceptie van mensen te veranderen. Dat willen we op grotere schaal gaan doen. Daarvoor hebben we meer locaties in het hele land nodig die regenwater voor ons gaan oogsten en mensen die ons biertje gaan drinken. Uiteraard met mate!

We merken dat mensen van over de hele wereld enthousiast en geïnspireerd zijn. We hopen dat meer mensen ons voorbeeld gaan volgen door ook (gefilterd) regenwater te gebruiken in hun dagelijks leven. Zeker in gebieden waar schoon drinkwater een groot probleem is (of wordt) denken we dat we een bijdrage kunnen leveren. Door innovaties als het Hemel(s)water filter kunnen we steeds meer zelfvoorzienend worden.

Hoe hoop je dat de toekomst van Hemelswater eruit ziet?
Wij hopen natuurlijk dat steden meer ‘rainproof’ worden, het zou mooi zijn als er steeds meer groen ontstaat en dat er meer plekken komen waar hop en graan groeit. Dat straks heel de wereld ons Hemelswater drinkt en dat we ook in andere steden aan de slag kunnen.

Als wij jaarlijks 200.000 liter regenwater kunnen oogsten voordat dit het riool in gaat, hebben we toch een kleine impact op het probleem van die heftige regenbuien. Brouwerij de Prael is in ieder geval zo geïnspireerd dat ze hun nieuwe brouwinstallatie geheel op regenwater willen laten draaien. Dat is natuurlijk helemaal te gek!

Meer weten over Hemelswater? Klik dan hier voor het interview waarin Joris vertelt over het ontstaan van dit prachtige idee en het proces er achter, of klik hier voor de site en Facebookpagina.

Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Hemelswater.