Afbeelding: Hemelswater

Joris Hoebe maakt bier van regenwater. Hij kwam er namelijk achter dat het heel wat liter water kost om bier te brouwen, en dat terwijl er in ons land behoorlijk wat uit de lucht komt vallen. We vroegen hem naar het ontstaan van dit bijzondere biertje: Hemelswater.

Wat is jouw achtergrond?
Ik wil de wereld beter maken. Ik dacht in eerste instantie dat ik dat heel goed zou kunnen doen met het maken van film. Die twee passies heb ik de afgelopen jaren nagejaagd. Ik ben de filmacademie gaan doen om daar het vak van filmregisseur onder de knie te krijgen.

Nadat ik in 2006 afstudeerde op de academie kwam ik er achter dat het medialandschap ontzettend aan het verschuiven was. Ik ben me toen meer op de innovatie in de media gaan richten met mijn eigen bedrijf Spektor, dat ik samen met acteur Tim Murck oprichtte. Ons doel is om mensen letterlijk in beweging te krijgen om een positieve impact te maken op de maatschappij.

Daarnaast ben ik coach bij MediaLAB Amsterdam. Daar richt ik me samen met multidisciplinaire teams van studenten op vraagstukken van klanten. Zo werkten we bijvoorbeeld samen met Amsterdam Rainproof.

Hun missie is om de stad meer absorberend te maken en mensen bewust te maken van het probleem dat steeds vaker ontstaat als er enorme wolkbreuken boven de stad losbarsten. De vraag van Amsterdam Rainproof  was of we iets konden verzinnen om burgers meer bewust te maken van dit probleem en ze in actie te laten komen door bijvoorbeeld zelf regentonnen te plaatsen of groene tuinen en daken aan te leggen.

Die samenwerking heeft jou op een mooi idee gebracht. Wil je daar iets meer over vertellen?
Ik was in die tijd een beetje aan het hobby-bierbrouwen. Ik had van mijn moeder zo’n kant-en-klaar setje gekregen en ben zelf een enorme bierliefhebber. Ik kwam e achter dat je voor het brouwen van bier een hoop water nodig hebt. Je gebruikt bijvoorbeeld water om het bier te maken, maar ook om het te spoelen en te koelen. Voor 1 liter bier heb je wel 4 à 5 liter water nodig.

Toen kreeg ik de ingeving om van al het overtollige regenwater bier te maken. Ik heb meteen allerlei emmers, pannen en een babybadje op mijn balkon gezet. In een week had ik ongeveer 5 liter water opgevangen. Daar heb ik toen mijn eerste kleine experiment mee gedaan en dat werkte! Vandaaruit zijn we verder gegaan.

Afbeelding: Hemelswater

Wil je iets over het proces vertellen?
We begonnen met het doen van onderzoek. We wilden weten hoe schoon regenwater is en of het al eerder is gedaan. Enzovoorts. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat brouwers zich vroeger al bij kerken vestigden om het water van de daken op te vangen. We kwamen ook een aantal cases uit Amerika tegen.

Bij het registreren van de naam kwamen we ook een andere partij tegen: Hemel(s)water. Zij maken een filter dat regenwater filtert naar drinkwater. We hebben direct contact gezocht en nu gebruiken we hun filter om ons water productieklaar te maken.

Daarnaast zochten we een brouwer die veel bier tegelijk kon brouwen en aansloot bij onze missie. We kregen al snel een enthousiaste reactie van Brouwerij de Prael. Ik kende ze omdat ik hun bier goed vond, maar ook omdat ze een bijzonder verhaal hebben. Zij werken namelijk met mensen die een psychiatrische achtergrond hebben. Ze geven hen werk en leiden ze op in hun brouwerij en keuken. Ze waren enthousiast maar dat gaf weer de volgende uitdaging: we hadden binnen een maand 1.000 liter water nodig!

We hebben toen twee grote tanks neergezet bij het MediaLAB en het Volkshotel en gewacht op regen. Die kwam gelukkig nét op tijd. Halverwege mei waren er twee wolkbreuken die de tanks helemaal vulden. Die hebben we toen naar de brouwerij gebracht en daar ging het regenwater in productie. Dat betekent mouten, filteren, koken, hop toevoegen, koelen, gist toevoegen en ongeveer drie weken laten gisten in een tank. Na die 3 à 4 weken heb je dan 1.000 liter regenwater bier die we “Code Blond” hebben genoemd. Dit is een verwijzing naar de weercodes die het KNMI hanteert.

Klik hier voor het vervolg van het interview waarin Joris meer vertelt over dit bijzondere bier. Klik hier voor de site en Facebookpagina.

Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Hemelswater.