Afbeelding: Roef

Afbeelding: RoefVrijdag 9 september is de kick-off van een wel heel bijzonder festival: Roef. Dit verse rooftop festival tovert zes hoge daken in Amsterdam om tot ware paradijsjes. Je kunt er komen genieten van groene dakakkers en prachtige kassen, bubbelbaden en sauna’s, verrekijker-voorstellingen en ongekende uitzichten.

Je kan het dak op!
Roef wil Amsterdammers, hoogvliegers en vastgoedeigenaren laten zien dat het onontgonnen daklandschap torenhoge potentie heeft. Nu wordt maar 2% van de daken in Amsterdam gebruikt en is slechts 1% van de platte daken begroeid (Nap Nieuws). En dat terwijl groene daken de biodiversiteit vergroten, luchtkwaliteit verbeteren, isolerend en geluiddempend werken en helpen bij het opvangen van hevige regenval (TUE Eindhoven).

Volgens onderzoek van de Universiteit van Melbourne is een groen dak bovendien de uitgelezen plek voor ontspanning en zorgt het voor meer concentratie. Roef nodigt daarom alle Amsterdammers uit om samen het grootste rooftop paradijs van Nederland te realiseren.

Initiatiefnemer Jesse Jorg: “Met Roef laten we zien wat het daklandschap van Amsterdam te bieden heeft. Zowel de duurzame waarde als de mogelijkheid om even uit de stadse drukte te ontsnappen. We hopen hiermee meer mensen te inspireren, zodat er jaarlijks meer daken vergroenen en zich aansluiten bij Roef.”

Uit je dak gaan
Op 9 september kan je uit je dak gaan op zes prachtige daken in Amsterdam. Zo kan je bij het Benno Premselahuis, De Filmacademie en de Theaterschool genieten van een uniek uitzicht. Dat is best gaaf, want deze daken zijn normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Bij het Volkshotel kan je heerlijk relaxen in de hottubs en sauna’s. Als kers op de taart serveren ze (ont)spannende operette en dichtkunst. Bij het pas geopende Zoku en Nest nip je cocktails met Amsterdam en de ondergaande zon als perfecte backdrop.

Mede-initiatiefnemer Remco Moen vertelt enthousiast: “Tijdens de aller-aller-eerste Roef editie kan je genieten van langeafstands-verrekijker-theater tot dichters op grote hoogte en van cocktails gemaakt van al wat er op de daken te vinden is. Maar Roef is ook een festival waar je kan dansen op de daken, en korte films kan kijken met Amsterdam als backdrop! Dat alles nog even los van de zonsondergang!”

Afbeelding: Roef

Afbeelding: Roef

Het van de daken schreeuwen
Roef is een initiatief van WeTheCity in samenwerking met Heeey Agency en Didly. Partners die het festival mogelijk maken zijn Knowledge Mile, Rainproof, Vandebron en Amstelcampus en de locatiepartners. Alle initiatiefnemers en partners staan te trappelen om het dak op te gaan.

“We willen laten zien waar daken voor geschikt zijn, anders dan ontoegankelijk zwart bitumen. Laat je inspireren en bouw je eigen daktuin, je eigen daksauna of dakbioscoop!” vertelt Remco Moen. Hij blikt ook alvast vooruit: “ Over een paar jaar willen we van dak naar dak kunnen zonder nog de begane grond aan te hoeven raken. Publieke ruimte, een dakpark – hoog boven de straat waar het al maar drukker wordt.”

Meer weten over Roef? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina.

Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Roef

Afbeelding: Roef

Afbeelding: Roef