Afbeelding: Sustainer Homes
Sustainer Homes won in 2015 de ASN Bank Wereldprijs met hun prachtige duurzame woningen. In de tussentijd zijn ze druk bezig geweest met allerlei nieuwe ontwerpen. Aanstaande zaterdag zal hun nieuwste model worden gepresenteerd in Limburg: de Sustainer Home Modular. We spraken community manager Niko Bergsma over deze nieuwe mijlpaal.

Aanstaande zaterdag is een bijzondere dag, wil je daar iets meer over vertellen?
Zaterdag is de officiële presentatie van de eerste Sustainer Home Modular: een volledig zelfvoorzienende woning op basis van houtskeletbouw. Sustainer Homes is nu anderhalf jaar bezig en heeft een enorm leerproces doorgemaakt. We zijn ontzettend blij met de klanten die dit avontuur met Sustainer Homes aan wilden gaan. De eerste tekeningen voor deze Sustainer Home werden in april gemaakt en vijf maanden later lopen we zelf rond in het resultaat!

De woning is een recreatie woning en staat in Noord Limburg. De bewoner gaat er een permacultuurtuin omheen aanleggen zodat er compleet zelfvoorzienend gewoond kan worden.

Wat is er zo bijzonder aan de Sustainer Home Modular?
Deze woning is volledig zelfvoorzienend. De zonnepanelen produceren elektriciteit, het dak vangt en filtert regenwater tot drinkwater en het afvalwater wordt gefilterd in een helofytenfilter (plantenfilter). Deze woning heeft dus geen enkele nutsaansluiting nodig maar biedt toch hetzelfde comfort als een reguliere woning.

Daarnaast hebben wij een modulair bouwsysteem ontwikkeld op basis van hout uit duurzaam beheerde Europese bossen. Dit modulaire systeem werkt als een soort lego: de modules kunnen in alle richtingen geschakeld worden tot de meest uiteenlopende ontwerpen. Met deze basis als uitgangspunt kunnen we snel nieuwe ontwerpen uittekenen en bouwen. Wij gebruiken geen staal en beton in de constructie. Hiermee verminderen wij de CO2 uitstoot enorm.

Over de gehele levensduur van de Sustainer Home, van constructie en 50 jaar bewoning, produceert hij 90% minder CO2! Tot slot houden wij ook rekening met het prijskaartje. Doordat we efficiënt ontwerpen en bouwen kunnen we duurzame materialen en persoonlijke ontwerpen aanbieden voor een betaalbare prijs.

Zou je iets kunnen vertellen over het traject?
Onze woningen voldoen aan alle regels en eisen uit het Bouwbesluit en kan dus als nieuwbouw geplaatst worden. Dat betekent dat een je een mooie bouwkavel moet vinden en zelf aan de slag gaat met bouwen. Voor de financiering kan een speciale zelfbouwhypotheek worden afgesloten.

Als je een locatie op het oog hebt, gaan we samen met je om de tafel zitten om jouw plannen door te spreken. Wij maken een ontwerp waarmee je een vergunning kunt aanvragen voor de bouw. Is de vergunning erdoor, dan starten we met de bouw. Met onze modulaire bouwmethode kunnen we de woning binnen drie maanden realiseren!

Afbeelding: Sustainer Homes
Waar lopen jullie tegenaan met het bouwen/plaatsen van Sustainer Homes?
Sustainer Homes heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt. Ons eerste ontwerp was op basis van een zeecontainer: een volledig off-the-grid woning die binnen één dag verplaatst kan worden naar een nieuwe locatie. Een fantastisch prototype waar helaas bijna geen vergunning voor te krijgen is in Nederland.

We hebben ons toen verdiept in de regelgeving en de wensen van klanten en kwamen tot onze huidige ontwerpen. Als we afgaan op de positieve reacties zitten we met dit ontwerp goed! Ook gemeentes reageren enthousiast. Veel van hen hebben duurzaamheid hoog op de agenda en komen bij ons terecht. Sommige gemeentes gaan nog een stapje verder. Zo zijn Almere en Peel en Maas bezig volledig duurzame woonwijken zonder riolering aan te leggen. Ook hier zullen een paar Sustainer Homes gebouwd gaan worden.

Staan er nog meer dingen op jullie planning?
Ons team is momenteel bezig met een aantal zeer diverse ontwerpen: een strandpaviljoen, een kantoor, grote en kleine woningen. Voor ons is ontzettend spannend dat de eerste ontwerpen nu daadwerkelijk gebouwd gaan worden!

Daarnaast hebben we in samenwerking met een grote gebiedsontwikkelaar paneldiscussies georganiseerd waarin we mensen vroegen hoe ze hun Sustainer Home én de wijk eromheen graag zouden willen. De deelnemers waren zeer enthousiast en de gebiedsontwikkelaar ziet mogelijkheden, dus dit plan krijgt ook zeker nog een vervolg.

Hoe hoop je dat de toekomst van Sustainer Homes er uit ziet?
De droom van Sustainer Homes is het bouwen van duurzame woningen die daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het reduceren van de CO2 uitstoot en het energieverbruik van de bouwsector. Dit is een sector die heel langzaam verandert: wij willen met een simpel en betaalbaar concept laten zien dat deze verandering geen toekomstdroom is maar nu in gang kan worden gezet.

Duurzaamheid is niet langer een extraatje maar het uitgangspunt. Zo wordt het bouwen van duurzame woningen de nieuwe standaard. Tot slot willen wij mensen betrekken bij het ontwerpen: in plaats van standaard huizen te bouwen en verkopen zien wij graag dat mensen zelf kunnen meedenken over bouwen en wonen.

Meer weten over Sustainer Homes? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Sustainer Homes