In de uitlopers van de Dordogne staat een oude boerderij. Hier woont Rinus van Ravenstein met zijn vrouw. Sinds 2011 zijn zij bezig om de boerderij te transformeren naar een zelfvoorzienende woning. Ze zijn op zoek naar medebewoners samen met hen willen genieten van deze bijzondere plek. We vroegen van Ravenstein naar hun inspirerende woonproject.

Wat is jullie achtergrond?
Ik begon ooit met welzijnswerk maar ben uiteindelijk overgestapt naar de zakelijkheid van administratie en belastingen. Mijn partner heeft altijd in de gehandicaptenzorg gewerkt. Hierin heeft zij de nodige ervaring opgedaan in biologisch tuinieren en machinaal houtbewerken. Daarnaast is zij BHV-er en gediplomeerd verpleegkundige en werkt ze als masseuse.

Jullie wonen op een bijzondere plek, wil je daar iets meer over vertellen?
In 2006 hebben wij een woning in Frankrijk gekocht. In Lot et Geronne om precies te zijn. Het huis ligt bovenop een heuvel en heeft mooie vergezichten over bos, wijnvelden, gras- en bouwland. Het was een ruïne met voldoende land om zelfvoorzienend te kunnen wonen. In de afgelopen tien jaar hebben wij een eenvoudige woning neergezet.

Hoe bent u hier terecht gekomen en wat heeft u sindsdien allemaal veranderd?
Onze zoektocht begon eigenlijk al 25 jaar geleden. We droomden er over om in een land met veel, licht, lucht en ruimte te wonen. Het leek ons mooi om een boerderij over te nemen maar dat was in die tijd financieel niet haalbaar. Bovendien waren onze kinderen nog klein.

In 2004 hebben we de zoektocht doorgezet. Via internet vonden we deze ‘woning’. Ondertussen is de ruïne veranderd in twee leefeenheden en een schuur. De voorwoning en de toren. De toren is zo goed als klaar en in de voorwoning zijn we gestart met het uitbreken van de oude vloer. We hebben er 2 slaapkamers gesitueerd en een doucheruimte. Tevens is het dak totaal vernieuwd en geïsoleerd met stro. In de schuur hebben we een compost toilet en een douche gemaakt. Zo is het voor gasten makkelijker om gebruik te maken van douche en toilet. Om water te verwarmen hebben we een palletkachel.

Afbeelding: Rinus van Ravenstein

Afbeelding: Rinus van Ravenstein

Welke rol speelt duurzaamheid in en om jullie huis?
Bij de sloop van de oude muren hebben wij de stenen bewaard. Deze hebben wij gebruikt bij het bouwen van de schuur en de toren. Oorspronkelijk was deze boerderij gebouwd met leem. Een fantastisch materiaal dat aan de binnenkant van de kleine muren weer terug komt. In de serre hebben wij verschillende technieken van leem toegepast. De dakisolatie is gemaakt van hennep en stro.

Verder hebben we een windmolen staan en gebruiken we zonnepanelen voor de stroom voorziening. Alle verlichting is op 12 volt, evenals de waterdrukpomp. Daarnaast hebben wij een kleine aggregaat. We gebruiken het water uit de put voor onze planten en om te douchen. Zodra het gefilterd is gebruiken wij dit water ook als drinkwater.

In de schuur hebben wij een composttoilet. Urine loopt via het riool naar een septictank. Vanaf daar gaat het naar een drainageveld waar het de grond in zakt. De menselijke mest laten wij 2 jaar verteren en gebruiken deze waardevolle stoffen voor planten en bomen

Jullie zijn op zoek naar medebewoners. Hoeveel mensen zoeken jullie en waar moeten zij aan voldoen?
Wij blijven regelmatig onze kinderen bezoeken in Nederland en merken dat wij nu met schapen, kippen, poezen, hond en bijen wel gebonden zijn. We kunnen niet meer samen weg. We zoeken daarom mensen die hier oprecht willen leven en de handen uit de mouwen willen steken. We vinden het belangrijk dat medebewoners ook hun eigen kwaliteiten willen benutten en ontwikkelen. Het lijkt ons fijn als we elkaar kunnen ondersteunen en versterken.

We denken dat het mogelijk is om hier met nog twee of drie koppels een mooi leven op te bouwen. Een leven waar iedereen een eigen woon- en leefplek heeft, waardoor we als betrokken buren kunnen leven op het Franse land. Eén van de belangrijkste voorwaarde is dat je jezelf financieel kunt bedruipen. Je moet bijvoorbeeld je eigen belasting, verzekering, telefoon en internet kunnen betalen.

Hoe zien jullie de toekomst van dit woonproject?
De komende jaren gaan we verder bouwen. Er wordt een groot atelier opgetrokken met groene eiken en strobalen. De fundering is gegraven en binnenkort gaan we het fundament storten. Als dat gedeelte klaar is, hebben we ruimte om bijeenkomsten te houden.

We willen graag een gedeelte van de dag werken met de dieren of in de tuin en boomgaard. Daarnaast kunnen we lezen, muziek maken, praten en discussiëren. Er is voldoende ruimte om tuinproducten te conserveren, om workshops te geven, om te dansen en nog veel meer. We willen spelen met de mooie kanten van het leven.

Wil je meer weten over dit bijzondere woonproject? Klik dan hier voor de site. Daar staat uitgebreid beschreven wat voor mensen zij zoeken en hoe je je aan kunt melden.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Rinus van Ravenstein

Afbeelding: Rinus van Ravenstein

Afbeelding: Rinus van Ravenstein