Afbeelding: Ecodorp Boekel - schets Polydome

Afbeelding: Ecodorp Boekel – schets PolydomeHeb jij een goed idee voor de wereld van morgen? Dan kan je je nog tot 23 september inschrijven voor de ASN Bank Wereldprijs 2016. Iedere deelnemer maakt kans op een geldprijs tussen de 5.000 en 20.000 euro. Zo kan je jouw gouden idee wel een hele mooie start geven!

Op de site zijn al allerlei gave projecten en ideeën te vinden. Deze week lichten we een aantal groene ideeën uit van deelnemers in de categorie: duurzame energie, natuur en milieu.

Energie besparen
Ben jij benieuwd hoe je eenvoudig energie kunt besparen? Dan zijn de volgende projecten iets voor jou.

Jochem Gietema was op zoek naar een online overzicht met bespaartips. Hij vond er nergens een en besloot daarom om zelf een site te bouwen. Energiekliek is een frisse en overzichtelijke site vol met handige tips. Zo kan je er bijvoorbeeld bekijken of het voordelig is om over te stappen van energieleverancier of om een auto te delen. Gietema zijn missie is om zoveel mogelijk mensen te leren hoe zij energie kunnen besparen.

In Nederland gaat er maar liefst 75% van ons drinkwater naar huishoudens. Bijna de helft hiervan gebruiken we om te douchen. René Betgem heeft een douche ontworpen die maar liefst 90% bespaart op (afval)water en energie. De Upfall Shower vangt douchewater op in een klein reservoir. Dit water wordt met een pomp opgestuwd waarna het wordt bijgevuld met warm water en via de douchekop weer naar beneden stroomt. Het circulatieproces wordt constant herhaald waardoor je uitgebreid kunt douchen zonder schuldgevoel.

https://www.youtube.com/watch?v=2KkFVh9b8Y0
Slim (her)gebruiken
Ben je druk aan het ontspullen en/of vind je het belangrijk om dingen een tweede leven te geven? Kijk dan eens naar deze slimme projecten:

De missie van Joost de Muinck Keizer is om de hoeveelheid plastic afval drastisch te verminderen. Dat doet hij met een tas die opgevouwen zo groot is als een pinpas. De GYRE bag past in je portemonnee en is in één beweging uit te vouwen. De tas is gemaakt van gerecycled materiaal en als die ooit stuk gaat gooi je hem niet in de prullenbak maar (gratis) in de brievenbus. De tas komt dan vanzelf weer bij recycling terecht waardoor er geen afval ontstaat. Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl gaat een deel van het aankoopbedrag naar The Ocean Cleanup.

Het viel Anneloes Kroos als jonge ouder op dat de hoeveelheid ongebruikte kinderspullen in haar huis toenam. Ze vond het erg zonde dat deze spulletjes stonden te verstoffen maar kwam er niet aan toe om ze op Marktplaats te zetten. Met Groene Voetjes zou ze graag baby- en kinderproducten uitlenen aan andere ouders. Zo kunnen ouders hun ecologische voetafdruk klein houden en makkelijker kiezen voor duurzame, eerlijke en biologische producten.

Het team van Mestic gelooft dat we de aarde in bruikleen hebben. Ze vinden het daarom belangrijk om deze verbeterd door te geven aan de volgende generatie. Daarom hebben ze een oplossing bedacht voor het wereldwijde mestprobleem. Mesic heeft een methode ontwikkeld waarmee ze dierlijk mestafval kunnen transformeren in nieuwe materialen zoals bio-textiel,-plastic en -papier. Door deze materialen te gebruiken voor duurzame producten willen ze een serieuze bijdrage leveren aan de wereld van de toekomst.

Afbeelding: Ecodorp Boekel

Afbeelding: Ecodorp BoekelGroene denkers
Wil je groener wonen en of gewoon wat meer groen in je huis? Ga dan eens een kijkje nemen bij de volgende initiatieven:

De toekomstige bewoners van Ecodorp Boekel bouwen met veel liefde aan een circulaire wijk van 35 duurzame woningen, een buurthuis, een werkplaats en kantoren. In deze wijk dragen ze oplossingen aan voor klimaatverandering, milieuvervuiling en de uitputting van hulpbronnen. Ze delen hun ervaringen graag met anderen omdat ze er van overtuigd zijn dat ecodorpen wel eens essentieel kunnen zijn voor de transitie naar een duurzame bouwsector.

Femke van der Rijst wil mensen er graag van bewust maken dat planten levende wezens zijn die je niet zomaar in de prullenbak gooit. In Het Plantenhuis in Utrecht verzamelt ze kamerplanten die ze van de groene container heeft gered. Sommigen heeft ze gevonden op straat, anderen zijn langs gebracht en een enkel geadopteerd uit het huis van een oude dame. Ze begon ooit met een handje vol kamerplanten. Ondertussen is het Plantenhuis uitgegroeid tot een kleine stadsjungle. Je kunt zomaar bij haar langskomen om een plantje te adopteren.

Wil je graag weten over de ASN Bank Wereldprijs 2016? Klik dan hier voor de site.