Zelf honing oogsten uit een bijenkast is een intensieve klus. Je hebt een imker nodig of de juiste kennis als je het zelf wil doen. Bovendien moet je voorzichtig zijn met de bijen. hetkanWel heeft een aantal locaties op eenrij gezet waar je honing kunt tappen. Handig!

Cedar Anderson en zijn vader Stuart produceerden The Flow Hive, een bijenkast waarmee honing tappen een simpeler klusje wordt. De bijenkast bestaat uit deels voorgevormde honingraten van plastic. De bijen maken de raten af met hun was en vullen de cellen met honing. Aan de buitenkant van de korf is een hendel geplaatst. Als je die overhaalt, splitsen de cellen verticaal binnen de raat. Zo ontstaan tunnels waardoor de honing naar beneden loopt. Op het moment dat de honingraat is leeggelopen, zet je de cellen weer terug in hun oorspronkelijke positie en kunnen de bijen opnieuw de cellen vullen met honing.

Vader en zoon hebben tien jaar gewerkt aan de nieuwe bijenkast. De uitvinding werd gelanceerd via een campagne op crowfundingsplatform Kickstarter. Binnen een dag haalden de twee 2.000.000 dollar op, terwijl het streefbedrag 70.000 dollar was. Aan het einde van de campagne hadden Cedar en Stuart 12,2 miljoen dollar opgehaald, waarmee 24.000 exemplaren konden worden verstuurd naar 140 verschillende landen.

Kritiek op The Flow Hive

Volgens vader en zoon is The Flow Hive niet slecht voor de bijen. Maar niet iedereen denkt daar zo over. Kim Flottum, bijenhouder en redacteur bij Bee Culture magazine, maakt zich zorgen. Volgens haar is dit systeem wel heel makkelijk voor de mens, maar daardoor is er ook minder aandacht voor de gezondheid van de bijen. Er is ook kritiek op het feit dat de Flow Hive bestaat uit voorgevormde honingraten van plastic. Dat zou niet goed zijn voor de bijen. Bovendien maken bijen normaal gesproken hun eigen honingraat van wax. Lees hier meer over de nadelen van The Flow Hive.

Gelukkig zijn er ook andere manieren om aan honing te komen. Er zijn verschillende locaties in Nederland waar je honing bij de imker kunt halen en soms zelfs ook zelf de honing mag tappen. hetkanWel heeft de adressen voor je op een rijtje gezet.

GOODsONLY
Nieuwstad 23, Zutphen

Delicious Food
Westerstraat 24, Amsterdam

Polderbijen
Noorderweg 100, Wijdewormer

Imkerij ZoemZoem
Pr. Bernhardstraat 29, Vianen

Imkerij ’t Schuurtje
Oud Loosdrechtsedijk 115, Oud Loosdrecht

Imkerij de BIJzaak
Norgerweg 161, Yde

Mis je een tappunt? Laat het ons weten, zodat we de lijst kunnen aanvullen.