Toentje - foto door Duncan Wijting

Toentje – foto door Duncan WijtingStichting Toentje is een initiatief van Jos Meijers, gemeente Groningen en de Stadse voedselbank. Dit bijzondere project brengt mensen bij elkaar en biedt een duurzaam platform om armoede te verlichten door middel van activering, voedselproductie, educatie en gezondheidsbevordering. We spraken initiatiefnemer en chef-Toentje Jos Meijers over dit geweldige initiatief.

Wat is jouw achtergrond?
Ik ben een self-made man. Op mijn 19e stopte ik met mijn opleiding. Daarna heb ik lang gewerkt in de pop- en theaterwereld, met een uitstap van 2 jaar in het sociaal maatschappelijke veld. Ik ben muzikant, DIY liefhebber, vader en echtgenoot, eigenwijs en koppig.

Je bent onderdeel van een bijzonder initiatief. Wil je daar iets meer over vertellen?
Toentje is een platform om armoede te verlichten. Vanuit onze stadsmoestuin produceren wij dagverse groenten, fruit en kruiden voor de lokale voedselbank.

Daarnaast zijn we initiatiefnemer van Groning! de Groninger Stadshoning. Verder zijn we bezig om extra Toentjes te creëeren voor de provinciale voedselbanken en openen we binnenkort ons sociaal restaurant Bie de Buuf.

Afbeelding: Toentje

Afbeelding: ToentjeHoe ben je op het idee gekomen voor Toentje?
Door gesprekken met klanten van de voedselbank en mijn liefde voor moestuinieren. Bovendien was ik het systeem zat en ben ik altijd idealistisch geweest.

Wat is de missie van Toentje?
We willen mensen bij elkaar brengen en een duurzaam platform bieden om armoede te verlichten. Dat doen we door mensen te activeren, door voedsel te produceren, te onderwijzen en door de gezondheid te bevorderen.

Wat is volgens jou de kracht van Toentje?
Toentje wil zoveel mogelijk verschillende mensen met elkaar in contact brengen en voor de kwetsbare groepen een duurzaam perspectief bieden op het gebied van zinvolle en respectvolle dagbesteding. Dat gebeurt in een omgeving die ook plek biedt aan studenten, wijkbewoners en iedereen die als vrijwilliger aan de slag wil in het groen. Want iedereen kan vrijwillig aan de slag in Toentje.

Wij werken volgens het principe ontbazen. Iedereen is bij ons “chef Toentje” Onze groep is zeer gevarieerd: van ex-dakloos tot expat. Wij inspireren en helpen elkaar en werken hard met een dagelijkse dosis humor. We leveren hoge kwaliteit producten, zijn open source en creëeren een draagvlak voor armoede. We maken de voedselketen en de lokale voedselproductie zichtbaar en toegankelijker voor iedereen.

Afbeelding: Toentje

Afbeelding: ToentjeWat voor tips zou je geven aan mensen die ook zoiets op willen zetten in hun eigen stad?
Zet je TV uit en lees de Creactie Spiraal van Marinus Knoope. Houd het simpel en geloof in jezelf. Zoek de juiste partners en ga samen werken met de lokale overheid. Stop met praten over je plannen en ga het gewoon doen!

Wat voor toekomstplannen en dromen heb je voor Toentje?
Binnenkort openen we ons sociaal restaurant Bie de Buuf. Daar gaan we koken met de buurt. Zo zijn we een inspiratie platform rondom voedselvraagstukken. We maken lokaal voedsel bereikbaar voor iedereen. Daarnaast bouwen we verder aan het voedselprogramma voor basisscholen in samenwerking met onze partners en de gemeente. Zo kunnen we gezonde lunches op scholen aanbieden.

We hopen in voorjaar 2017 extra Toentjes te realiseren i.s.m. lokale overheden en zorginstellingen en we gaan meer eigen producten op de markt brengen zoals Groning! Daarnaast zijn we op verkenning om i.s.m. de lokale overheid in het kader van het project Reframe de lokale voedselketen te hervormen.

Wil jij meer weten over Toentje? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.

Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Toentje.

Afbeelding: Toentje

Afbeelding: Toentje