Afbeelding: Nicola, Flickr.

Afbeelding: Nicola, Flickr.


Op allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van gemeentes tot culturele hotspots. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen maken we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het tiende deel: Noord-Brabant.

Gedeputeerde Economie en Internationalisering Bert Pauli vertelt enthousiast: “Brabant heeft een geschiedenis van samenwerking. Multinationals in de maakindustrie, zoals Philips, ASML, Van der Lande en MSD, hebben honderden mkb-ondernemers achter zich staan met wie zij werken aan innovatie. Ze helpen elkaar en gunnen elkaar wat. Zo versterken we in Brabant samen onze de concurrentiekracht.”

1. Kennis en innovatie

De beschikbare kennis in de provincie Noord-Brabant is enorm. Zo kan je er o.a. Tilburg University, Fontys Hogeschool en de Design Academy vinden. Een paar andere voorbeelden van kennis en innovatie in deze provincie zijn:

Jheronimus Academy of Datascience leidt universitaire masterstudenten op tot dataspecialisten. Bovendien gaan ze met spin-offs en bedrijven in de regio een cluster vormen voor kennis op het gebied van big data en digitalisering.

Op het Pivot Park in Oss (het oude terrein van Organon) werken verschillende bedrijven en start-ups aan allerlei medische innovaties. Zo kan je er bijvoorbeeld Aduro Biotech Europe vinden. Dit bedrijf ontwikkelt in samenwerking met top oncologiecentra in Nederland, antistoffen voor de behandeling van kanker.

In verschillende proeftuinen en lab’s worden nieuwe producten ontwikkeld. Bijvoorbeeld grondstoffen voor voedsel, veevoer en medicijnen op basis van eiwitten uit insecten. Zie het het Insectlab van de HAS.

Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.