In Leeds kan je tegenwoordig een hele bijzondere supermarkt vinden: de Food Waste Supermarket. Hier kan je allerlei producten kopen die normaal de afvalbak in verdwijnen. Niet omdat ze niet meer goed zijn, maar bijvoorbeeld puur omdat de vervaldatum is verstreken. De initiatiefnemers van The Real Junk Food Project vonden dat zo zonde dat ze besloten een supermarkt te openen waar al dit “geredde voedsel” voor een zacht prijsje te vinden is. Zou jij er boodschappen doen?

The Real Junk Food Project
Ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel in de wereld – maar liefst 1,3 miljard ton – wordt verspild of weggegooid. Daarnaast zijn er 795.000 mensen op aarde die niet genoeg voedsel hebben om gezond te kunnen leven. Dat is ongeveer één op de negen mensen op de wereld. De initiatiefnemers van The Real Junk Food Project geloven dat dat heel anders kan. Daarom hebben zij een wereldwijd netwerk opgericht van Pay As You Feel Cafés. In deze cafés gebruiken ze voedsel dat anders de prullenbak in verdwijnt om de meest lekkere maaltijden op tafel te zetten. Zo kunnen bezoekers niet alleen komen genieten van een gezonde maaltijd, maar worden ze zich er ook bewust van hoe we met voedsel om (kunnen) gaan.

Food Waste Supermarket
Sinds deze maand heeft The Real Junk Food Project een eigen supermarkt geopend waar je voedsel kunt kopen dat anders de afvalbak in verdwijnt. Klanten kunnen hier voor hun boodschappen betalen met donaties. Daarbij kunnen zij geven wat ze kunnen missen. Daarnaast zijn ze ook welkom om hun tijd te doneren in plaats van geld. Zo kunnen ze bijvoorbeeld helpen in de winkel of ander vrijwilligerswerk doen.

De Food Waste Supermarket heeft allerlei deals gesloten met supermarkten. Daarnaast werken ze ook samen met lokale volkstuinen, cafés, voedselbanken en cateraars. Zo zijn er naast levensmiddelen ook allerlei luxe producten zoals gebak, druiven, olijven en chocola.

Natuurlijk is veel van het eten over datum, maar volgens de initiatiefnemers is het nog prima te eten. Ze onderscheppen voedsel dat voorbij de vervaldatum is en oordelen zelf of ze denken dat het geschikt is voor consumptie.

Afbeelding: GEEF Café

Afbeelding: GEEF Café


Lokale helden
Gelukkig zijn er ook mensen in Nederland bezig met soortgelijke gave initiatieven. We delen graag een paar voorbeelden met je:

GEEF Café is een restaurant volgens het “pay as you can” principe. Je kunt hier van gezonde en lekkere maaltijden genieten en zelf bepalen wat je daar voor betaalt. Het maakt bij hen niet uit als je wat minder te besteden hebt: je betaalt gewoon wat jij kunt missen. In het restaurant koken ze zoveel mogelijk met lokale en biologische seizoensproducten. Verder bereiden ze hun maaltijden graag met ‘waste’ groenten en fruit.

Hotspot Hutspot benut leegstand in in verschillende Rotterdamse wijken door er kookactiviteiten te organiseren voor tieners en vrijwilligers. Hier leren ze alles over gezond eten, hoe het groeit, wat je er mee kunt en over de schijf van vijf. Samen met een kok zetten ze de meest heerlijke maaltijden op tafel. Voor slechts 8 euro kunnen buurtbewoners komen genieten van deze verse driegangenmaaltijd. Deze maaltijden stellen ze samen met allerlei restjes en voedsel uit de buurt.

De Tweede Jeugd opent a.s. maandag (24 oktober) in Amsterdam. Zij halen vijf ochtenden per week het onverkochte brood op bij verschillende bakkers. Doordeweeks kan je vanaf 11 uur bij De Tweede Jeugd terecht om het verse brood van gisteren, lekkere tosti’s en andere smakelijke hapjes te kopen. Hun missie is om te laten zien dat je hele lekkere dingen kunt maken van oud spul, zodat mensen het niet langer weg gooien.

Bron: The Real Junk Food Project en de Telegraph.