Foto: Flevoland, Ingo Ronner, Flickr

Foto: Flevoland, Ingo Ronner, FlickrOp allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van gemeentes tot culturele hotspots. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen maken we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het laatste deel: Flevoland.

“Langs de dijken in het polderlandschap van Flevoland draaien tientallen wieken met kracht in het rond.” Gedeputeerde Arie Stuivenberg vertelt enthousiast. “Dat zien we graag. Wij zijn trots op onze windmolens. Zij geven onze jonge provincie duurzame energie. Door Flevoland waait een frisse wind. Iedereen mag meedoen. Daarom zijn onze windmolens niet van een bedrijf of van het bestuur, maar van de boeren en de burgers. Zij bepalen mee. Dat is voor ons participatie.”

1. Kennis en innovatie

De beschikbare kennis in de provincie Flevoland is enorm. Een aantal voorbeelden van kennis en innovatie in deze provincie zijn:

In Lelystad staat de Biocel anaerobe vergistings- en composteringsfabriek. Dat is eigenlijk een soort mechanische koe. Deze vergistingsinstallatie maakt het mogelijk om de meest uiteenlopende en wisselende organische afvalstromen te vergisten tot methaan, waarmee groene energie wordt opgewekt.

Bovendien is Flevoland ook een vruchtbare voedingsbodem voor de biologische landbouw. Wij gaan anders met grondstoffen om. Binnen onze grote agrarische sector passen boeren steeds meer duurzame principes toe. Zo kweekt het bedrijf AlgraSpring bijvoorbeeld algen.

Het Regioplan Windenergie heeft een mooie ambitie: meer windenergie met minder molens. Een aanleiding hiervoor is de opdracht van het Rijk om in 2020 jaarlijks 6000 megawatt aan windenergie op te wekken. De provincie gaat bestaande kleine windmolens vervangen door nieuwe, grotere exemplaren met meer vermogen. Zo willen ze het aantal windmolens halveren, het open landschap herstellen en de duurzame energieproductie toe laten nemen.

Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.