Terra Nova door Micha Haller

Terra Nova door Micha HallerEen onbewoond eiland voor kinderen en kinderboeken voor minderheden. Deze twee bijzondere initiatieven staan in de finale van de ASN Bank Wereldprijs in de categorie kinderrechten en onderwijs. De andere drie projecten (uit de halve finale) maken dus geen kans meer, maar we wilden ze nog wel graag met je delen. Uiteraard belichten we ook de twee projecten die nog volop in de race zitten. Op welke van de twee finalisten ga jij stemmen?

Terra Nova (finalist)
Social designer Lisa Hu heeft een spel ontworpen dat lastige maatschappelijke thema’s naar de belevingswereld van kinderen brengt. Aan de hand van een verhaallijn op een onbewoond eiland discussiëren ze over hun ideale samenleving. Bijvoorbeeld over met wie je je vis deelt en of je het bereid bent om nieuwelingen op te nemen op jouw eiland. De kinderen wegen hun opties kritisch af, verplaatsen zich in een ander en worden uitgedaagd door morele dilemma’s, en dat alles in een leuke en veilige spelsituatie. De missie van dit bijzondere spel is dat zoveel mogelijk kinderen met elkaar in gesprek gaan over de grote thema’s van de samenleving, en er samen oplossingen voor bedenken.

The Freequal Project (finalist)
Kinderboeken kunnen een enorme impact hebben op kinderen. De boodschap die we in deze boeken overbrengen is dus erg belangrijk. De meest kinderboeken op de wereld gaan over blanke jongetjes. Dat kan knap lastig zijn voor kinderen uit minderheidsgroepen, zij lezen namelijk altijd over kinderen waarmee zij zich niet kunnen identificeren. Dat is niet alleen slecht voor hun zelfvertrouwen, maar het schijnt ook dat kinderen (en volwassenen trouwens ook) veel beter leren in een context die voor hen relevant is. Vonne Hemels heeft daarom een missie: zij wil er voor zorgen dat er meer diversiteit in de kinderliteratuur komt. Zo schreef ze eerder al een kinderboek over vluchtelingen en wil ze nu een boek maken met Inheemse kinderen in Costa Rica.

Future Quest
De wereld verandert in rap tempo. Robotisering en the internet of things maken daar een groot deel van uit. Op dit moment worden er veel leerlingen opgeleid voor beroepen die straks misschien niet meer bestaan. Tegelijkertijd ontstaan er allerlei nieuwe beroepen die speciale kennis en vaardigheden eisen. Volgens de initiatiefnemers van het project FutureQuest is het daarom essentieel om de studenten van het MBO de nodige kennis en vaardigheden aan te leren die zij nodig hebben voor het vervullen van de beroepen van de toekomst. Zo willen zij in dialoog gaan met jongeren over de Nieuwe Economie en hen “21 Century Skills” aanleren, zoals bijvoorbeeld media wijsheid en creatief denken.

Koers
De initiatiefnemers van dit project willen jongeren die in problemen zitten of dreigen te komen, helpen om hun leven weer op de rit te krijgen. Dat doen ze door vijfdaagse zeiltochten te organiseren waar deelnemers leren koers uit te zetten, koers te houden en waar nodig te wijzigen. Zowel letterlijk als figuurlijk. Tijdens deze zeiltochten krijgen ze counseling waarbij de dagelijkse zeilervaringen als metafoor worden gebruikt om er achter te komen welke koers ze in hun leven trekken. Zo leren ze bijvoorbeeld alles over hun uithoudingsvermogen, over samenwerken en hun grenzen. Door deze bijzondere reis komen ze tot nieuwe inzichten die hen de rest van hun leven bij zullen staan en hun kunnen helpen om hun doelen te bereiken.

Venuscups

In Kenia missen meisjes regelmatig schooldagen omdat ze ongesteld zijn. Maandverband en tampons zijn vaak te duur en daarom blijven ze thuis. De mensen van Venuscups willen deze meisjes graag de kans geven om naar school te kunnen. Daarnaast willen ze dat de meisjes hun menstruatie op een hygiënische, duurzame en meer prettige manier kunnen ervaren. Dat willen ze doen door 250 Keniaanse meisjes een menstruatiecup te geven. Deze cups kunnen langer worden bewaard dan maandverband en tampons. Ze kunnen namelijk worden gereinigd en hergebruikt, tot wel 10 jaar lang! Bovendien is de beker 100% afbreekbaar.

Wil jij meer weten over de Wereldprijs? Klik dan hier voor de website of hier om je stem uit te brengen.

Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

De prachtige afbeelding boven het stuk en de video hier onder is van Terra Nova.