In de herfst- en wintermaanden heerst regelmatig een griepvirus en de kans op een verkoudheid is ook groter dan in de zomer. We moeten allemaal weer wennen aan de frisse temperaturen en de winterjas mag weer uit de kast. Hoe kun je de kans op griep en verkoudheid zo klein mogelijk maken? Juist, door te werken aan je weerstand.

Wat is weerstand eigenlijk?

We gebruiken het begrip ‘weerstand’ om aan te geven hoe vatbaar je bent voor infecties, maar het is eigenlijk een functie van ons afweersysteem. Het moet ons beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, zoals griep en verkoudheid. Het afweersysteem kan lichaamsvreemde micro-organismen herkennen en is in staat om deze op te ruimen. Witte bloedcellen, de lymfeklieren en de milt zijn onderdeel van het afweersysteem. De lymfeklieren maken witte bloedcellen aan als het een onbekend organisme tegenkomt.

Welke factoren verlagen de weerstand?

Slaapgebrek, stress en slechte voeding zijn de drie voornaamste factoren die de weerstand kunnen verlagen, maar ook de ziekte AIDS en bepaalde medicatie tasten het afweersysteem aan. In de winter loopt iedereen meer kans op een infectie, omdat virussen langer kunnen overleven door de kou. Daarnaast hebben grote lucht en kou een ongunstig effect op het functioneren van het slijmvlies in de luchtwegen, waardoor bacteriën en virussen zich makkelijker kunnen nestelen.

Hoe kun je de werking van het afweersysteem op peil houden?

Allereerst: rust, reinheid en regelmaat. Dit betekent dat je gezond eet, voldoende rust neemt, denkt aan hygiëne (dus was regelmatig je handen en lucht af en toe de (slaap)kamer) en veel beweegt. Maar je kunt daar nog een schepje bovenop doen door vaak voedsel te eten waar veel vitaminen in zitten en je kunt eventueel extra vitaminen slikken in de vorm van supplementen.

Gezonde voeding

1. Knoflook

Al eeuwen wordt deze medicinale plant gebruikt tegen bacteriën, schimmels en virussen. Knoflook heeft een hoog gehalte allicine, een sterke anti-oxidant die vrije radicalen neutraliseert en ontstekingen remt. Daarnaast verlaagt het je cholesterol en voorkomt het bloedpropjes. Tip: hoe fijner je de knoflook snijdt, hoe beter (dan komt de acciline vrij) én hoe verser, hoe beter.

2. Zoete aardappel

Dit is een rijke bron van vitamine A en C. Daarnaast verhoogt het de hoeveel glutathion in ons lichaam, een anti-oxidant net zoals knoflook. Glutathion speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Tot slot bevat zoete aardappel ook quercetin, een sterke ontstekingsremmer, én is de groente goed voor je huid.

3. Paddenstoelen

Gezonde varianten van de paddenstoel zijn shitake, reishi en maitake. Deze bevatten beta-glucanen die het immuunsysteem stimuleren. Maar ook de gewone witte champignon bevat bepaalde polysachariden (meervoudige suikers) die bekendstaan om hun regulerende effect op het immuunsysteem.

4. Paranoten

Deze noten zijn rijk aan selenium, dat speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van antilichamen en gluthation (de eerder genoemde anti-oxidant). Selenium helpt ook bij de afvoer van giftige metalen. Je hoeft niet veel paranoten te eten, gemiddeld drie per dag is voldoende.

Vitaminen en supplementen

1. Vitamine D3

Extra vitamine D slikken in de wintermaanden kan goed zijn, omdat de zonkracht in de winter niet sterk genoeg is om aan de benodigde dosis te voldoen. Voor de maanden met de ‘r’ erin kan je gerust de volgende hoeveelheden aanhouden voor vitamine D3: volwassenen: 5,000 IU (international units), kinderen: 2,000 IU, baby’s: 1,000 IU.

2. Vitamine C

In de wintermaanden kunnen we wel 2 gram vitamine C gebruiken. Ter vergelijking: dat zijn 40 (!) sinaasappels. Je kunt dus best wel een extra supplement gebruiken om de kans op een verkoudheid of griepje te voorkomen.

3. Zink

Als je een verzwakt immuunsysteem hebt kun je tijdelijk zink slikken, maar doe dat niet te lang, omdat je daarmee de balans tussen de mineralen in je lichaam verstoort. Per dag is het goed om zo’n 15-25 mg zink binnen te krijgen. Zink zit in vlees, vis en rauwe melk(producten).

4. Probiotica

Dit zijn gezonde bacteriën die kunnen helpen om de samenstelling van je darmflora te optimaliseren. Als je darmmilieu op orde is, kun je meeste virussen en gifstoffen van buitenaf goed weren. Probiotica beschermen je ook preventief tegen verkoudheid. Je kunt de bacteriën innemen in de vorm van yoghurt of supplementen.

5. Echinacea

Dit is één van de bekendste planten die al eeuwen wordt gebruikt ter versterking van het immuunsysteem. Echinacea wordt gemaakt van de rode zonnehoed (echinacea purpurea). Het voorkomt en verkort verkoudheid en kan ook helpen tegen griepverschijnselen.