Tegenwoordig zitten er steeds meer mensen thuis met een burn-out. Wij lazen er twee boeken over. Het ene boek gaat over het voorkomen van een burn-out en de andere over hoe het is om een burn-out te hebben en wat je daar van kunt leren. Hieronder lees je onze reviews.

Stop burn-out
Luk Dewulf is pedagoog, talentenfluisteraar, coach en een veelgevraagd spreker rond talent en burn-out. Met zijn boek daagt hij je uit om te kiezen voor je talent en je toekomst. Hij wil je leren begrijpen wat energieverlies en een burn-out zijn, hoe je de gevarenzone kunt herkennen, en vooral hoe je een burn-out kunt voorkomen.

Een kleine review
De kern van het boek is samen te vatten in vier ideeën. Het vertrekpunt is dat iedereen talent heeft en dat je je batterijen oplaadt als je dit talent benut. Het tweede idee is dat burn-outs relationeel van aard zijn. Door verstoorde relaties op tijd te signaleren en herstellen kan een burn-out worden voorkomen. Ten derde heeft de schrijver een systematische kijk op energieverlies en burn-out. Zo stelt hij dat het belangrijk is om de interactie en dynamiek tussen mensen onder de loep te nemen en op elkaar af te stemmen.Tot slot pleit Dewulf voor een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de werkgever en de werknemer. Samen kunnen zij er voor zorgen dat een burn-out vermeden wordt.

Conclusie
In het boek wordt uitgebreid gekeken naar wat een burn-out precies is, waar jouw batterijen van vol- of leeglopen en hoe het je kan helpen om jouw talent te ontdekken en benutten. Verder worden de twee dynamieken die leiden tot energieverlies en een burn-out benoemd en worden er tien aanbevelingen voor organisaties gedaan. Tot slot wordt er vanuit een breder en maatschappelijk perspectief naar een burn-out gekeken. Het boek ziet er fris en eigentijds uit en is een feestje voor mensen die van schema’s en referentiekaders houden. Vind jij het leuk om dingen systematisch te benaderen en zie je het als een uitdaging om jouw batterij altijd vol te houden? Dan is dit boek wat voor jou!

Afbeelding: hetkanWel (burn-out boeken)

Afbeelding: hetkanWel (burn-out boeken)


De lessen van burn-out
Annegreet van Bergen kreeg een burn-out toen zij als journalist werkte voor Elsevier. In haar boek schrijft ze over het verraderlijke proces van opgebrand raken maar ook over hoe je weer kunt opkrabbelen en genezen. Hierbij combineert ze haar persoonlijke verhaal met inzichten uit de psychologie en geneeskunde. Daarmee wil ze graag iedereen in een soortgelijke situatie een hart onder de riem steken.

Een kleine review
Voor Van Bergen was een burn-out iets wat vooral anderen overkwam. Ondertussen heeft ze het zelf ervaren en dat beschrijft ze dan ook uitgebreid in haar boek. Zo zit ze aan het begin van het boek nog ontkennend in de doktersstoel, maar moet ze uiteindelijk toch toegeven dat ze zich compleet heeft laten overspoelen door alle drukte. Volgens haar is haar burn-out veroorzaakt door wel honderd kleine en grote dingen. Van haar eeuwige perfectionisme tot de eindeloze stroom aan telefoontjes en berichten. Na het verschijnen van dit boek werd Van Bergen overladen met positieve reacties van mensen die zich in dit verhaal herkenden. De context mag dan voor velen verschillen: het proces van opbranden is universeel. Het proces is veranderlijk en ligt in ons hectische internettijdperk altijd op de loer.

Conclusie
Het boek kan als een spiegel werken voor mensen met een burn-out. Het belicht zowel de oorzaken als de gevolgen, maar gelukkig ook een mogelijke uitweg. Het gaat over heldere inzichten en richtingen, over rode vlaggen en signalen, over nieuwe energie en opnieuw leren genieten. Het boek heeft duidelijk potentie om mensen met een burn-out verder te helpen, vooral als er in jouw omgeving niemand is die dit proces heeft doorgemaakt en je op zoek bent naar herkenning. Ben jij op zoek naar een boek waarin je rustig kunt lezen over persoonlijke ervaringen en bruikbare tips? Dan is dit boek wat voor jou.