Het is zover, ik kan niet meer terug. De komende dertig dagen ga ik als een gek ontspullen. En dat vind ik best spannend. Misschien durf ik niks weg te gooien en leef ik straks in een overhoop gehaald huis. Maar het is de bedoeling dat ik binnenkort ga verhuizen, dus een grote opruiming komt zeer gelegen. Ik ga ervoor, hopelijk scheelt het straks een paar verhuisdozen.

Het is me niet ontgaan dat leven met minder spullen tegenwoordig een trend is, maar zelf aan de slag, ho maar. Tot twee weken geleden: ik was bezig met de wekelijkse schoonmaak van het kleine appartement dat ik met mijn vriend deel. Terwijl ik met een doekje de keukentafel stond te boenen besefte ik me ineens dat ik al voor de vijfde keer met iets in mijn hand stond waarvan ik niet wist waar ik het kwijt moest.

De la waar zoiets dan normaal gesproken in verdwijnt zat vol en het blauwe kastje (optie twee in dit soort gevallen) durf ik niet meer open te doen. Bang voor wat daar allemaal in ligt. Even stond ik op het punt om all the way te gaan (lees: die verdomde kastjes opentrekken en tot diep in de nacht alles uitzoeken). Maar je snapt, daar had ik natuurlijk geen tijd voor. Dat komt wel als we gaan verhuizen, dacht ik nog. Niet wetende dat ik twee weken later braaf aan het ontspullen zou zijn.

Ontspullen voor een stressvrije verhuizing

Sinds een paar maanden zijn mijn vriend en ik op zoek naar een appartement in Den Haag. Het wil vooralsnog niet zo vlotten, maar we houden de moed erin. En om het verhuizen straks iets minder stressvol te maken, leek het mij verstandig om eens te proeven van die ene trend waar iedereen het over heeft.

Voor de goeie orde: zelf ook echt gaan ontspullen was in mijn ogen iets voor latere zorg. Maar daar dachten mijn collega’s van hetkanWel anders over. Tijdens de wekelijkse redactievergadering kwam naar voren dat de ontspullenchallenge op mijn lijf geschreven was. Want zonder een stok achter de deur ging ik natuurlijk nooit vrijwillig mijn huis overhoop halen, dat begrijp je.

The Minimalism Game

Dus, lang verhaal kort, ik ben begonnen. Ik doe de komende 30 dagen mee aan The Minimalism Game. En dat gaat als volgt: op de eerste dag gooi of geef ik één ding weg, op dag twee ban ik twee dingen mijn huis uit, enzovoorts. Dit betekent dat ik aan het einde van de rit in totaal 465 (!) spullen de deur uit heb gedaan. Ik weet niet eens of ik überhaupt over zoveel spullen beschik, maar ik ga mijn best doen om in de buurt te komen.

Ik ga niet lukraak dingen weggooien, een beetje structuur is wel gewenst. Volgens Marie Kondo is het verstandig om per categorie op te ruimen. En om het voor jezelf overzichtelijk te houden is het handig om drie grote dozen te pakken. Alles in doos één geef je weg of gaat naar de kringloop, de inhoud van doos twee gooi je weg en de derde doos is voor de dingen die je wilt houden en moet opruimen.

De eerste dagen

Ik begin in de keuken. Het bij elkaar geraapte servies is namelijk best toe aan een grondige inventarisatie. Van tevoren zei ik tegen mezelf dat het (incomplete) servies van mijn oma de deur niet uitgaat, maar de kapotte bordjes zijn misschien toch aan vervanging toe. In de bestekla kom ik ongebruikte eetstokjes tegen, die geef ik aan een sushiliefhebber. Ook de borrelschaal voor nootjes, chips en olijven heb ik nog nooit gebruikt, dus die gaat naar de kringloop.

ontspullen

schermafbeelding-2017-01-11-om-11-27-42
Het gaat me tot nu toe goed af, maar dat is makkelijk gezegd na twee dagen. De echte uitdaging moet nog beginnen, als ik straks twintig (!) dingen op één dag weg moet doen. Steunen jullie me? Ik kan alle tips goed gebruiken! En laat ook van je horen als je met me meedoet, dat vind ik leuk! Mailen kan naar redactie@hetkanwel.nl.