Na de inauguratie van Donald Trump waren er wereldwijd bijna 600 protestmarsen. Van New York tot Parijs en van Sydney tot Amsterdam: overal kwamen mensen de straat op om zich sterk te maken voor gelijkheid. Een volgens ons hoopvol en belangrijk geluid. Een ander prachtinitiatief kwam van niemand minder dan Barack en Michelle Obama. Zij zullen Obama’s presidentiële centrum namelijk gaan gebruiken als basis voor een centrum voor burgerschap. In dit centrum willen zij met enthousiaste mensen gaan samenwerken aan een hoopvolle toekomst. Het project start in Chicago maar zal zich verspreiden door het hele land en over de hele wereld. Yes they can!

Een presidentieel centrum voor iedereen
Volgens de Amerikaanse traditie krijgt iedere ex-president een presidentieel centrum. In dit centrum kan je het verhaal horen en zien van de regering: de prestaties, de uitdagingen en de geleerde lessen. In het centrum van Obama zal er daarnaast ook ruimte zijn voor de miljoenen Amerikanen die hebben geholpen om dit mogelijk te maken: binnen en buiten de regering en in alle lagen van de samenleving.

In dit centrum kan je kijken in allerlei archieven. Het zal een educatieve bron zijn voor historici en wetenschappers maar ook een ervaring zijn voor jongeren, gezinnen, lokale burgers en bezoekers van over de hele wereld. Daarnaast is er plek voor The Obama Foundation. Een stichting die als doel heeft verder te gaan met de thema’s waar Obama aan werkte, zoals bijvoorbeeld gelijkheid en sociale ontwikkelingen.

De Obama’s hopen dat het centrum een plek wordt waar mensen zich welkom voelen. Een plek waar iedereen de kans krijgt om te leren en om betrokken te raken bij het oplossen van problemen die in deze tijd spelen. Ze hopen dat het een plek wordt waar mensen kunnen ervaren hoe fijn het is om deel uit te maken van de gemeenschap en elkaar stimuleren om goede burgers te zijn.


Een startup voor burgerschap
Barack en Michelle Obama kondigden aan dat zij de komende tijd eerst flink gaan uitrusten. Daarna zullen zij hun handen uit de mouwen gaan steken in het presidentiële centrum. In de tussentijd roepen zij iedereen op om alvast ideeën en suggesties naar ze op te sturen. Op de site van het centrum staat dat ze graag met anderen willen samenwerken aan projecten en programma’s die mensen inspireren om betere burgers te zijn. Ze willen jonge leiders helpen om hun ideeën te ontwikkelen. Het eerste jaar zullen ze vooral bezig zijn met het vormgeven van de basis van de stichting. Ze hopen dat iedereen mee wil doen. Op de site van het project staat de volgende tekst:

‘The Obama Foundation is een levende, werkende startup voor burgerschap. Een altijd voortdurend project waarmee we samen willen vormgeven wat het in de 21e eeuw betekent om een goede burger te zijn. Om een goede start te maken verzamelen we graag jouw ideeën, hoop en dromen over wat we samen kunnen bereiken. Vertel ons over de mensen die jou inspireren en over de organisaties die je bewondert. Dit zal net zoveel onze stichting zijn als de jouwe.’

Wij gaan deze president en zijn first lady missen, maar zijn blij met dit hoopvolle bericht en benieuwd naar wat dit project de komende jaren zal gaan bereiken.

“I’m asking you to believe. Not in my ability to create change – but in yours.” – Barack Obama.