Lang niet iedereen gebruikt tegenwoordig nog een papieren agenda. Het gros heeft voldoende aan een digitale versie op een telefoon. Maar ik niet. Ik heb stápels agenda’s en notitieboekjes. Ik vind schrijven veel te leuk. En lijstjes maken doe ik misschien wel het allerliefste. Dan komt de controlfreak in me naar boven. Zo’n overzicht is natuurlijk hartstikke fijn, maar het resulteert ieder jaar weer in een uitpuilende agenda met losse briefjes. Dat kan anders.

Mag ik aan je voorstellen, de bullet journal. Je kunt hem het beste omschrijven als een systeem. Afspraken, taken, plannen, to-do lijstjes, alles verzamel je op één plek. De bullet journal kun je aanpassen en invullen zoals jij dat wilt. Deze manier van organiseren moet ervoor zorgen dat je altijd maar één notitieboekje nodig hebt.

Do it yourself

De bullet journal is geen kant en klaar notitieboekje, je moet ‘m namelijk zelf indelen. De bedenkers van de bullet journal doen het op een bepaalde manier die ervoor zorgt dat jij het overzicht houdt. En wel zo:

Om te beginnen heb je een inhoudsopgave nodig, zodat je precies weet welk lijstje je waar kunt vinden. Daarna maak je een pagina met ‘keys’, een soort legenda. Je kunt bijvoorbeeld voor iedere activiteit een ander icoontje gebruiken. Daarnaast maak je iedere maand een overzicht van je afspraken en activiteiten. Vervolgens kun je ruimte vrijmaken voor dagelijkse lijstjes. Als de maand voorbij is, ga je na of er ergens nog lege, niet afgevinkte hokjes zijn. Die taken kun je dan eventueel doorschuiven naar de volgende maand.

Foto 31-01-17 12 46 03

bewerkt

De inhoudsopgave, legenda, het maandoverzicht en de dagelijkse lijstjes vormen de basis van de bullet journal. Je kunt dit aanvullen met meerdere lijstjes. Denk bijvoorbeeld aan een lijst met boeken die je nog wilt lezen, een verlanglijst, een jaarkalender of een lijst met recepten.

Foto 31-01-17 13 08 54

Geen agenda meer

Ik ben officieel om. Ik koop tegenwoordig geen agenda meer, maar een notitieboekje. Ik kan alles precies indelen zoals ik zelf wil. Ik vergeet nooit meer iets, heb een goed overzicht én ik heb altijd alles bij de hand.

De bedenkers van de bullet journal maakten deze handige video. Dan snap je misschien nog beter waarom ik zo blij ben met dit systeem.