Samen met mijn gezin gingen we de uitdaging aan om de hele maand januari geen vlees te eten. Als liefhebber van hamburgers, worst en biefstuk verwachtte ik dat dit heel lastig zou worden, maar het bleek erg mee te vallen. De maand is omgevlogen en we bleken prima een maand zonder vlees te kunnen. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat de kinderen wel weer heel veel zin hadden in een stukje kip.

Tijdens onze studie was mijn vrouw al eens anderhalf jaar vegetariër. Ik herinner me nog goed dat ik me toen voornam om haar voorbeeld nooit te volgen. Linzen, tofu, ik vond het allemaal geen smakelijk alternatief voor vlees. Dus ik verwachtte dat ik het deze maand behoorlijk zwaar zou krijgen. Ik ben bijvoorbeeld dol op een broodje met kipkerrie salade.

Veel meer keuze in vegetarisch eten

In vergelijking met onze studietijd, alweer twintig jaar geleden, is er echter veel veranderd op het gebied van vegetarisch eten. Er is nu veel meer keuze. Het aanbod smakelijke vleesvervangers blijkt sterk gegroeid. De producten van de Vegetarische Slager zijn bijvoorbeeld een enorme aanwinst, al zijn ze nog wel prijzig.

Ook in het centrum van Utrecht blijk je nu snel en betaalbaar vegetarisch te kunnen eten. Had je vroeger vooral friettenten, nu heb je saladabars zoals SLA en je kunt zelfs portobello burgers krijgen in de Burger Bar. Persoonlijk vind ik dat veel lekkerder dan de eeuwige kaassouflé die je bij de klassieke patatzaak kunt bestellen.

De uitdaging om geen vlees te eten, heeft me bovendien een nieuwe favoriete lunch opgeleverd: een broodje Taleggio kaas, mijn kipkerrie verslaving behoort tot het verleden.

Automatische piloot doorbreken

Verder blijken veel meer mensen om me heen nu vegetariër. Van hen kregen we tips voor snelle en lekkere vegetarische maaltijden. Dat is belangrijk, want er zijn volgens mij twee redenen waarom onze vleesloze maand tamelijk probleemloos omvloog: allereerst het grote(re) aanbod vegetarische gerechten, maar ook het herprogrammeren van onze automatische piloot: de vanzelfsprekendheid van vlees als basisingrediënt van elke maaltijd. Vooral als je ’s avonds moe thuis komt, neemt de automatische piloot het stuur al snel over in de keuken. Dankzij de tips voor smakelijke gerechten die je makkelijk kunt bereiden, konden we dit patroon doorbreken.

Het vegetarische eten vond ik aan het einde van de maand zo lekker dat ik ons experiment best langer wilde laten duren. Maar dat ging mijn gezin te ver, vooral de kinderen protesteerden: zij misten de kip!

We hebben nu afgesproken dat we nog hooguit twee keer in de week biologisch vlees eten. Dat deden we eerst vier keer in de week, dus het experiment heeft zeker effect gehad.